10
03 2021
353

Excepția de la procedura invitației pentru alte categorii de străini

Legea 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova va fi completată  cu noi categorii de străini exceptați de la procedura invitației. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
 
Astfel, excepții de la procedura de invitație ar putea fi aplicate și străinilor titulari ai unui permis de şedere sau ai unei vize valabile (cu excepţia vizei de tranzit), eliberate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Canada, precum și străinilor care dețin funcția de Consul Onorific în Republica Moldova.

 

Totodată, titularii de permise de ședere eliberate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și Canada, care pot călători în Republica Moldova pe perioada valabilității permiselor ar putea să nu fie obligați să dețină viză la intrarea/ ieșirea/ tranzitarea teritoriului țării noastre.

 

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, exceptarea de viză nu mai poate fi aplicată față de resortisanții statelor vizate, ce sunt titulari ai unei vize britanice sau a unui permis de ședere valabil în țara respective. În acest context, MAEIE consideră judicios completarea listei statelor pentru care se aplică excepții, se spune în nota proiectului.

 

Prin modificările propuse se urmărește facilitarea călătoriilor pentru categoriile de persoane menționate, sporind atractivitatea țării noastre, creând premise favorabile pentru creșterea economică, valorificarea potențialului turistic și cultural al RM.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.