

Excepție de la procedura de achiziții publice: serviciile de formare profesională
Autorii proiectului consideră că procedurile de achiziție publică sunt caracterizate prin complexitate și termene îndelungate, iar participarea în cadrul acestora și întrunirea tuturor condițiilor îi impune pe potențialii furnizori de servicii de formare profesională să antreneze resurse umane suplimentare. Ca urmare, candidații sunt descurajați să participe la procedura de atribuire a contractului de achiziții publice, ceea ce restrânge lista eventualilor furnizori de servicii de formare profesională a șomerilor.
În anul 2020, în rezultatul desfășurării procedurilor de achiziții publice au fost contractate doar 5 instituții de învățământ care au propus ca ofertă pentru instruire 20 de profesii/meserii sau programe de formare profesională. Autorii consideră că exceptarea contractelor care au ca obiect prestarea serviciilor de formare profesională a șomerilor va genera creșterea numărului de furnizori ai cursurilor, ceea ce va duce și la extinderea domeniilor de pregătire.
Formarea profesională prin cursuri de calificare, recalificare, perfecționare și specializare este unul din mijloacele active de ocupare a forței de muncă utilizat de ANOFM. Conform datelor, în anul 2020 peste 57% din numărul total al absolvenților acestor cursuri au fost plasați în câmpul muncii.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Parlamentul Republicii Moldova