21
07 2020
519

Excluderea suprareglementării domeniului metrologiei

Mijloacele de măsurare pe care sunt aplicate marcajul de conformitate CE și marcajul metrologic suplimentar, prevăzute de reglementările tehnice menționate în pct.5 din Lista oficială a mijloacelor de măsurare şi a măsurărilor supuse controlului metrologic legal, se introduc pe piață sau se dau în folosință fără verificări metrologice inițiale. La decizia importatorului sau reprezentantului autorizat al producătorului, mijloacele de măsurare respective care posedă certificat de aprobare de model în termen pot fi supuse verificării metrologice inițiale.
 
Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de ieri proiectul  hotărârii pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1042/2016. Amintim că aceasta ține de recunoaşterea aprobărilor de model, verificărilor metrologice ale mijloacelor de măsurare și etalonărilor.
 
Menționăm că a fost modificat și Tabelul care conține categoriile şi sortimentele mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal (de la volum și greutate până la mărimă acistice, fotomentrie și radiometrie) și se referă la astfel categorii a mijloacelor de măsurare cum ar fi cisterne auto pentru petrol şi produse alimentare, rezervoare metalice staționare, dozatoare, contoare de gaze, apă, energie electrică, transformatoare etc.
 
Conform notei la proiect, acesta vine să excludă dublarea în cadrul normativ a prevederilor ce se referă la controlul în procesul de utilizare a dispozitivelor cu funcții de măsurare, precum și obligativitatea efectuării controlului metrologic legal al mijloacelor de măsurare de laboratoarele de încercări/în procesele tehnologice, nu în domeniile de interes public.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.