Știri

Extinderea moratoriului privind angajarea în sectorul bugetar

În scopul unei gestionări mai bune a resurselor financiare disponibile și a direcționării lor spre domeniile prioritare se propune extinderea, până la 31 decembrie 2022, a moratoriului privind încadrarea personalului în sectorul bugetar pentru funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2021.
 
 
Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern cu privire la stabilirea moratoriului temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pentru  funcțiile vacante.

 

Documentul prevede că, pe parcursul moratoriului, angajarea personalului pe funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per autoritate/instituție publică indicate în anexele proiectului. În același timp, prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar realizării misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonarea cu Ministerul Finanțelor.

 

Este important de menționat că prevederile nu se aplică asupra funcțiilor pentru care la data aprobării hotărârii a fost anunțat concurs.

 

Se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și CNAS să suspende încadrarea personalului pe funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.

 

Potrivit notei proiectului, pentru anul 2022 cheltuielile de personal vor creștere cu 1537,7 mil. lei față de cheltuielile aprobate/precizate pe anul 2021. Alocațiile respective includ majorarea valorilor de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar în mediu cu 5,9%, majorarea claselor de salarizare a cadrelor didactice din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică, precum și  a altor angajați din sectorul bugetar.

 

Reamintim, moratoriul privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pentru  funcțiile vacante a fost instituit la 30 noiembrie 2018.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

1074 vizualizări

Data publicării:

22 Decembrie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon