16
06 2021
393

Guvernul alocă mijloace suplimentare pentru implementarea Programului de stat ”Prima casă”

În cadrul ședinței de astăzi, 16 iunie 2021, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul prin care se alocă, din fondul de rezervă al Guvernului, mijloace financiare în sumă de 9,5 mil.lei, în vederea finanțării programelor de compensații demarate în cadrul Programului de stat „Prima casă”.

 

Mijloacele suplimentare sunt necesare pentru asigurarea parțială a compensațiilor, dat fiind faptul că alocațiile aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2021 au fost executate, iar numărul de beneficiari este în creștere. Reamintim că, pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, a fost alocată  suma de 70 mil. lei, inclusiv 50 mil. lei pentru onorarea garanțiilor de stat.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, de la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 6183 locuințe, iar alte 6 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,19  mld. lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,59 mld. lei. Totodată, suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 52,3 mil. lei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.