31
03 2022
320

Guvernul anunță măsuri de susținere pentru agricultori

Mâine, 1 aprilie, va fi publicat proiectul hotărârii de Guvern ce vine cu măsuri de susținere a producătorilor agricoli, decizia urmând a fi aprobată la următoarea ședință a Cabinetului de miniștri. Aceasta conține prevederi de majorare a Fondului de subvenționare în agricultură cu 650 mil. lei (până la 1,75 mld. lei), modificarea formulei de acordare a ajutoarelor din partea statului pentru producătorii autohtoni, extinderea ariei de intervenție a subvențiilor.  Declarația aparține prim-ministrei RM Natalia Gavrilița și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă.
 
Astfel, este anunțată compensarea:

  • 30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură;
  • până la 200 de mii lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale. Măsura are drept scop asigurarea mijloacelor circulante;
  • până la 1,5 mil. lei pentru construcția instalațiilor de producere a energiei regenerabile.

 

În premieră, din Fondul de subvenționare va fi susținută înființarea plantațiilor multianuale doar cu soiuri înscrise în cataloagele UE al soiurilor de plante agricole. O altă noutate este că Guvernul va subvenționa practicile de eficiență energetică prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și de cercetare-inovare din domeniul agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.

 

Vom încuraja investițiile făcute de tineri, femei și migranții reveniți în țară, prin majorarea cuantumului subvenției până la 20% pentru investiții în domeniile zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale”, a comunicat Natalia Gavrilița.

 

Prim-ministra a anunțat că în ultimele două săptămâni a avut întâlniri cu mai multe grupuri de agricultori, și situația în domeniu este extrem de complicată din cauza creșterii prețurilor la carburanți, în special la motorină, întreruperii căilor de export și import prin Ucraina, creșterii prețurilor la întreaga gamă de servicii și produse necesare pentru înființarea plantațiilor agricole, de la echipamente, piese și utilaje până la fertilizanți și material semincer, toate fără precedent în istoria țării noastre.

 

Guvernul majorează ajutorul și subvențiile, suntem în permanent dialog cu partenerii de dezvoltare, astfel ca să intensificăm proiectele de business agricol în Moldova. Avem suportul UE pentru promovarea exporturilor și o deschidere mare pentru schimbarea căilor de comerț fără taxe adiționale, dar toate aceste măsuri sunt elemente adiționale ale succesului. Principalul element al succesului în acest an agricol este voința și determinarea oamenilor pământului să muncească și să învingă zi de zi obstacolele care le stau în față”, a mai spus Natalia Gavrilița.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.