15
10 2021
93

HEGO: valorificarea potențialului neexplorat

Companiilor asociate cu cultivarea și promovarea plantelor și produselor din plante le este oferită posibilitatea de a-și sporiri oportunitățile comerciale transfrontaliere. Republica Moldova, Grecia, Armenia și Georgia și-au propus modernizarea respectivelor întreprinderi din țările bazinului Mării Negre, implementată în cadrul proiectului european „HEGO - plante pentru creștere economică” din Programul Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020. 
 
Partenerul de implementare a proiectului în țara noastră este Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care a organizat primul eveniment național de diseminare a acestei inițiative transfrontaliere, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice, instituții de cercetare, centre universitare/de formare antreprenori și partenerii proiectului.

 

Iulia Costin, director general ODIMM, a menționat că Republica Moldova are un șir de avantaje pentru dezvoltarea acestei industrii. „Produsele autohtone obținute pe bază de plante erbacee și produse din plante cu valoare comercială adăugată, sunt apreciate atât pe piața locală, cât și în străinătate, fiind utilizate în industriile: alimentară, cosmetică și de îngrijire a casei, decor & design și farmaceutică. Prin acest proiect ne propunem să fortificăm acest domeniu de activitate pentru a valorifica potențialul neexplorat. Totodată, intenționăm să venim cu inițiative dedicate și sustenabile, inclusiv crearea unui cluster transfrontalier de profil”. 

 

Managerul proiectului, Tassos Livadiotis, Asociația de Dezvoltare, Halkidiki (Grecia) consideră că la ora actuală la nivel global utilizarea tradițională și inovatoare a plantelor cu valoare comercială adăugată reprezintă o cerere în creștere și relevă noi oportunități de afaceri în domeniu. „Conform statisticilor recente privind comerțul internațional (ONU, UNCOMTRADE), cererea globală de export și prețurile la produsele din plante va crește continuu până în 2025, iar produsele din plante cu o calitate îmbunătățită și o valoare nutraceutică sporită vor deveni mai atractive pentru consumatori. Ne dorim ca prin proiectul HEGO să reușim să reunim atât actori importanți din lanțul valoric al sectorului produselor pe bază de plante erbacee, cât și producători, cadre universitare, autorități locale, etc. pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere a întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre”.

 

În cadrul evenimentului au fost evidențiate oportunitățile de dezvoltare a sectorului de creștere, producere, promovare și comercializare a plantelor medicinale și aromatice. Totodată, au fost diseminate istorii de succes ale antreprenorilor din Moldova, aportul actorilor cheie în dezvoltarea sectorului vizat, precum și activități preconizate în cadrul proiectului.

Acesta este primul eveniment de promovare a proiectului „HEGO - plante pentru creștere economică”.  Activități similare se vor desfășura și în celelalte țări partenere: în Armenia – în luna ianuarie 2022, în Georgia – în luna mai 2022, iar în Grecia evenimentul va fi desfășurat în octombrie 2022.

 

Republica Moldova, datorită atât a condițiilor climaterice și de mediu favorabile, cât și a florei bogate, reprezintă un areal important pentru domeniul culturilor eterice. Potrivit datelor din „Raportul Național cu privire la diversitatea biologică. Republica Moldova”, în anul 2019 cultivarea plantelor medicinale și aromatice a ocupat o suprafață de  3,5 mii ha. La momentul de față sunt înregistrați oficial circa 50 fermieri producători de plante aromatice și medicinale, inclusiv de lavandă și salvie, care sunt utilizate pe piața locală, dar și exportate către întreprinderi de peste hotare.  Din numărul total de 26 de producători de medicamente din RM, 17 companii produc 238 fitopreparate, produse vegetale și plante medicinale.

 

Proiectul “HEGO- plante pentru creștere economică” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020.  Inițiativa a fost lansată în iulie 2020, fiind implementată de un consorțiu din 5 organizații din 4 țări: Asociația de Dezvoltare din Halkidiki, Grecia (lider); Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), R.Moldova; Universitatea Aristotel din Salonic; Asociația Fermierilor din Georgia și Centrul Agrobusiness și Dezvoltare Rurală, Armenia. 

 

Prezentările din cadrul evenimentului: 

 

 Desk research Moldova            

 

 

Florado Melnic Cristian

 

Gh Nicolaescu-UASM - Aportul instituțiilor de învățământ și cercetare în formarea de specialiști calificați in sectorul plantelor erbacee și cooperarea cu mediul

 

 

Oxana Paladiciuc - Analiza chestionarului de cercetare a pieței din Republica Moldova

 

Presentation of the results of the analysis on the training needs of the HEGO target group

 

Prezentarea proiectului HEGO_Moldova

 

Sofran_Dinally_Company

Zinaida Balmus IGFPP - Soiurile performante de plante erbacee, pentru sectorul agricol din Republica Moldova Balmuș Zinaida

 

VIO Park Varnita.


via | odimm.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.