15
07
2019

2581

Încă trei genuri de activitate vor fi permise în baza patentei de întreprinzător
Modalitatea complicată de raportare și impozitare a agențiilor de turism și a tur-operatorilor, inclusiv utilizarea aparatului de casă, îi face de multe ori pe ghizii de turism să evite înregistrarea unei anumite forme juridice de activitate. În acest context, se propune oferirea unei posibilități simplificate de activitate – patenta de întreprinzător, ceea ce ar contribui la aducerea în câmpul legal al activității ghizilor de turism și la sporirea interesului de a practica această activitate.
Proiectul hotărârii cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative conține modificări și la Legea cu privire la patenta de întreprinzător. Astfel, anexa la Lege, care prevede cuantumul taxei lunare pentru patenta de întreprinzător, va fi completată cu următoarele trei genuri de activitate:
1. Servicii de ghidaj turistic prestate de ghid de turism, inclusiv cu transport propriu ori cu utilizarea vehiculelor cu tracțiune animală și/ori bicicletelor (cu taxa de 300 lei lunar pentru toți agenții economici)
2. Servicii turistice prestate de casele rurale (cu taxa de 300 lei lunar pentru agenții economici din localitățile rurale și din celelalte municipii și orașe), cu excepția mun. Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol, pentru care nu se va elibera patentă
3. Prestarea în cadrul programelor și evenimentelor turistice a serviciilor de prezentări și instruiri pe teme de gastronomie, inclusiv de preparare a bucatelor tradiționale, degustare produse și băuturi locale tradiționale, de confecționare a articolelor meșteșugărești de artă populară (artizanat), de prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale pentru adulţi și copii. Cuantumul taxei pentru acest gen de activitate se propune a fi de 300 lei lunar pentru agenții economici din Chișinău, Bălți, Bender și Tiraspol și de 200 lei – pentru cei din celelalte municipii și orașe și pentru cei din localitățile rurale.
Prin oferirea posibilității de a activa în baza patentei va fi soluționată și problema activității caselor rurale, noțiune inclusă în legislație în anul 2018. În nota documentului se menționează că în țările europene acest tip de servicii este foarte răspândit, iar în Republica Moldova, fiind un tip nou de serviciu turistic, este puțin inclusă în ofertele turistice, unul din motive fiind procedura complicată de înregistrare a activității de antreprenoriat în raport cu veniturile pe care le poate obține din această activitate.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Ministerul Economiei și Infrastructurii