24
12 2020
741

Indemnizații pentru urmașii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19

Legea ce se referă la politica fiscală și vamală pentru anul 2021 prevede stabilirea unei indemnizații unice în mărime de 100 mii lei pentru personalul din cadrul instituțiilor medico-sanitare care a decedat în lupta cu COVID-19. Prevederea va fi pusă în aplicare din 1 ianuarie 2021.
 
În acest sens, se consideră personal din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice care desfășoară activități de combatere a COVID-19 tot personalul angajat în instituțiile medico-sanitare publice din cadrul asistenței medicale primare, asistenței medicale specializate de ambulator, asistenței medicale spitalicești, asistenței medicale urgente prespitalicești și serviciilor medicale de înaltă performanță.

 

Dreptul la indemnizație se acordă soțului supraviețuitor sau copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ cu frecvență, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani. Dacă nu sunt urmași din categoriile menționate, indemnizația se va acorda unuia dintre părinți.

 

Indemnizația se acordă la cererea persoanei care a obținut dreptul la indemnizație, a tutorelui (curatorului) acesteia, o singură dată, din momentul stabilirii decesului, din fondurile de urgență ale Guvernului.

 

Indemnizația este scutită de impozitul pe venit, de contribuția de asigurări sociale de stat obligatorii, de contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii și de primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.