15
09 2020
302

Industrializarea țării

Ministerul Economiei și Infrastructurii și ODIMM au început vizitele de documentare în teritoriu privind implementarea Programului-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale (PIM). Primele vizite au avut loc în raioanele Anenii Noi și Basarabeasca, fiind discutate cu reprezentanții administrației publice locale profilurile celor două regiuni pentru identificarea specificului domeniului de activitate a PIM-urilor.
 
Oficialii au examinat mersul lucrărilor de creare a infrastructurii de utilități, construcția și amenajarea rețelelor de telecomunicații, a sistemelor de alimentare cu energie electrică, a rețelei de alimentare cu gaze, apă și canalizare, căile de transport, precum și condițiile administrative și juridice.

 

Acest proiect va avea un impact major asupra creării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv asupra dezvoltării economiei în regiuni. Este important să continuăm dezvoltarea infrastructurii de afaceri ca să ajutăm întreprinderile să crească, dar și să creăm cât mai multe locurilor de muncă. Având infrastructura și utilitățile necesare, putem atrage investiții importante în raioane”, afirmă Sergiu Railean, ministrul MEI.

 

Iulia Costin, directorul general al ODIMM a reiterat importanța dezvoltării PIM-urilor în regiuni creșterea competitivității, productivității, ocupării forței de muncă în sectorul industrial.

 

Platformele industriale multifuncționale încep să prindă contur. Specificul și domeniul de activitate al fiecărui PIM va fi trasat în funcție de potențialul raionului, iar procesul va fi realizat în mai multe etape.  Acțiunile de creare a platformelor vor fi realizate concomitent, altele consecutiv, dar și în cooperare cu mai mulți actori cheie naționali, regionali și locali”, a precizat Iulia Costin, directorul ODIMM

 

Platforma industrială multifuncțională din Anenii Noi va fi amplasată în extravilanul localității. Terenul identificat pentru crearea PIM are o suprafață de 5,22 ha, cu conexiune la drumul M5 - R3 Chișinău – Tiraspol. Pentru cea de-a doua platformă industrială multifuncțională a fost identificat un teren cu suprafața de 9,7 ha amplasat în orașul Basarabeasca.

 

Menționăm că, programul-pilot de creare drept scop crearea a 16 Platforme Industriale Multifuncționale în regiunile tării cu nivel de industrializare mai scăzut, în care nu există Parcuri Industriale sau Zone Economice Libere. Proiectul este elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Conform datelor oficiale, cea mai mare parte a producției industriale este concentrată în municipiile Chișinău (54%) și Bălți (12%). 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.