13
04 2021
373

Instrumente financiare pe termen lung: obligațiuni de stat pe 7 ani

Dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS) este un obiectiv strategic pe termen lung al Ministerului Finanțelor, prevăzut anual în Programul de management al datoriei de stat pe termen mediu. Una din acțiunile Ministerului, pe termen mediu, în scopul realizării acestui obiectiv este extinderea maturității portofoliului de valori mobiliare de stat emise pe piața internă.


Astfel, prima licitație de obligațiuni de stat pe 7 ani este planificată pentru data de 21 aprilie curent. Elementele emisiunii obligațiunilor de stat respective, precum: volumul indicativ al emisiunii, rata anuală a dobânzii, termenele de achitare a dobânzii (cupoanelor), data scadenței etc. vor fi plasate, cu 5 zile până la data desfășurării licitației, pe pagina web a Ministerului Finanțelor, compartimentul Comunicate oficiale de plasare a VMS.


Emisiunea obligațiunilor de stat pe 7 ani va reprezenta un pas major spre completarea curbei randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe termen de 2, 3 și 5 ani emise în prezent de către Ministerul Finanțelor. La fel, acestea vor constitui un punct de referință pentru stabilirea prețului la instrumentele pe termen lung (împrumuturi, obligațiuni municipale, etc.) și pentru dezvoltarea altora noi. De asemenea, va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și va permite băncilor autohtone să accepte depozite pe termene mai lungi.


Amintim că, persoanele fizice și persoanele juridice, rezidente sau nerezidente, pot să participe la licitațiile de plasare a valorilor mobiliare de stat numai prin intermediul băncilor-dealeri primari.


via | www.mf.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.