02
10 2020
325

Interdicția importului furajelor din Ucraina, ridicată

Cabinetul de miniștri a exclus interdicția la importul din Ucraina a materiei prime pentru producerea furajelor, ținând cont de faptul afectării producătorilor agricoli autohtoni de calamitățile naturale din acest an. Astfel, în scopul asigurării evitării diminuării şeptelului de animale și păsări, dar şi a creşterii costurilor de producere, Guvernul a decis abrogarea prevederii ce ține de restricția la importul din țara vecină a furajelor. Amintim, aceasta a fost introdusă prin Hotărârea Guvernului nr.1115/2016.
 
În argumentarea necesității aprobării proiectului, în nota informativă este menționat că lipsa precipitaţiilor, precum şi rezerva minimă de umezeală productivă în stratul de sol au dus la compromiterea semănăturilor de toamnă în proporţie de la 25% în regiunea de nord şi până la 60-100% în regiunile din centru şi sudul țării. Din cele 303 mii de hectare de semănături examinate de comisiile speciale locale, 259 mii de ha sunt afectate, fiind compromisă recolta de cereale din prima şi a doua grupă, iar acestea servesc drept bază furajeră pentru sectorul zootehnic.
 
Astfel, ridicarea restricţiilor la importul materiei prime din Ucraina pentru producerea furajelor combinate, complementare, preamestecurilor, dar şi furajelor complete va asigura securitatea alimentară a țării, accesul populației la produse alimentare de origine animalieră, sectorul zootehnic şi industria prelucrătoare fiind asigurate cu materia primă necesară.  

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.