20
01 2021
721

Interzicerea produselor din plastic: businessul solicită suport din partea autorităților

La 1 ianuarie curent au intrat în vigoare prevederile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior ce se referă la interdicția privind utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, precum și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.
 
Conform art. 273 (alin.17 și 18) al Codului contravențional, încălcarea regulilor cu privire la utilizarea/comercializarea pungilor și veselei din plastic se sancționează cu amenzi de la 60 UC până la 240 UC.

 

Asociațiile de business susțin eforturile și politicile statului de reducere a utilizării mărfurilor din plastic, însă solicită explicații suplimentare ce țin de aplicabilitatea noilor prevederi. Neclaritățile depistate, precum și unele perspective privind minimizarea utilizării produselor din plastic au fost discutate astăzi, 20 ianuarie 2021, pe platforma Consiliului Economic.

 

Potrivit reprezentanților asociațiilor de business, cea mai mare problemă se referă la sintagma altor produse ale serviciilor de masă, nefiind specificate ce produse intră în această categorie (de exemplu, pungile pentru gunoi, caserolele pentru ambalarea produselor alimentare etc.).

 

Mediul de business consideră că s-a creat un vid legislativ ce ține de pungile utilizate ca ambalaj, pentru că Legea nr.231/2010 nu reglementează expres ce presupune ambalajul, iar Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2020 intră în vigoare la 28 august 2021. Totodată, agenții economici sesizează un tratament discreționar în ceea ce privește calificarea unor produse în categoria „accesorii de masă” „bețișoare”, „pungi din plastic” în cadrul verificărilor efectuate de poliție, care, conform art. 400 alin. (1) din  CC, constată  aceste contravenții.

În acest context, se propune ca autoritățile responsabile să elaboreze o listă exclusivă a tuturor produselor ce cad sub incidența noilor prevederi. Totodată, este necesară desfășurarea unei campanii de informare pentru consumatori privind interzicerea utilizării pungilor și veselei de unică folosință. În același timp, autoritățile trebuie să vină cu explicații privind instrumentele prin care agenții constatatori vor verifica dacă aceste produse sunt biodegradabile, iar reprezentanții furnizorilor au menționat că au mai multe neclarități ce țin de gestionarea stocurilor de pungi rămase.

 

O singură problemă, multitudinea autorităților implicate

 

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, scopul noilor prevederi este restricționarea utilizării pungilor și produselor din plastic. Astfel, în elaborarea unei liste a produselor care cad sub incidența noilor prevederi, precum și al unui Ghid de implementare, ar trebui să fie antrenați specialiștii din domeniul mediului.

 

Totodată, MEI susține argumentele expuse de mediul de afaceri și este deschis pentru colaborare. Potrivit datelor oferite de autoritate, de la începutul anului au parvenit 10 sesizări privind implementarea prevederilor ce restricționează comercializarea produselor din plastic.

 

La rândul său, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că la baza elaborării prevederilor este Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care stabilește expres și lista produselor. Totodată, Legea nr. 209/2016 privind deșeurile  stabilește noțiunea de ambalaje. Astfel, până la intrarea în vigoare a Regulamentului menționat anterior, pot fi puse în aplicare prevederile legii organice.

 

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, împreună cu Agenția de Mediu, Inspectoratul de Stat al Mediului și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, sunt în proces de elaborare a unui plan de acțiuni comun pentru implementarea prevederilor, iar documentul urmează a fi remis și comisiei parlamentare de profil pentru aviz consultativ. De asemenea, autoritatea a atras atenția că agenții economici au dreptul de a contesta aplicarea contravențiilor.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au menționat că urmează a fi elaborată o listă a produselor ce intră în categoria alte produse ale serviciilor de masă, oferind și explicații ce țin de unele produse, cum ar fi bețișoarele de unică folosință (utilizate în alimentație și nicidecum la bețișoarele pentru utilizarea în igienă, care nu sunt interzise).

 

În concluzie, mediul de business a menționat că va oferi tot suportul în elaborarea listei, precum și va iniția un proiect de modificare al art. 201 din Legea nr. 231/2010 și la Nomenclatorul mărfurilor, dat fiind faptul că pungile din plastic și cele biodegradabile au aceeași poziție. Totodată, întreprinzătorii vor elabora o listă de întrebări cu referire la toate problemele identificate, care va fi transmisă Guvernului și Parlamentului.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.