20
04 2021
277

La Criuleni va fi construit un parc fotovoltaic

Pe data de 19 aprilie în raionul Criuleni a avut loc evenimentul de deschidere a șantierului de construcție a centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW.
 
Proiectul centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW este unicul în Republica Moldova ca dimensiune și capacitate, construit până în momentul de față, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public. Mă bucur totuși că sectorul public, prin acest tip de inițiative, își consolidează rolul de sector exemplar, urmând ca și celelalte ramuri ale economiei să-i preia exemplul. Proiectul respectiv va contribui la atingerea obiectivelor politicilor statului trasate în domeniul energetic și de mediu, precum și la sporirea securității energetice a țării, la creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul de energie și, nu în ultimul rând, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a afirmat Mihail Lupașcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

 

Centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie suficientă să acopere în totalitate cererea de electricitate a instituțiilor publice din raionul Criuleni – instituții medicale, instituții educaționale și clădirile administrative și va contribui la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone CO2 anual.

 

Pe lângă impactul considerabil al proiectului la realizarea obiectivelor strategice, parcul fotovoltaic va aduce beneficii directe cetățenilor raionului Criuleni prin crearea locurilor noi de muncă, reducerea cheltuielilor bugetare a instituțiilor publice pentru asigurarea cu energie electrică și, ca rezultat, direcționarea economiilor monetare către alte necesități stringente de pe agenda organului executiv al raionului.

 

Valoarea proiectului constituie circa 3,7 mil. euro, bani oferiți de Guvernul Republicii Populare Chineze. Inițiativa face parte din multitudinea de proiecte susținute și finanțate de Guvernul chinez în contextul Acordului de Cooperare tehnică și economică, semnat între Republica Moldova și Republica Populară Chineză în anul 2011.


via | mei.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.