23
01 2018
467

Legea privind Programul de stat „Prima casă”, promulgată

În Monitorul Oficial de vineri, 19 ianuarie 2018, a fost publicată Legea privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă”. Legea a fost elaborată în vederea creării cadrului juridic pentru implementarea Programului și facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite ipotecare garantate parţial de stat.

Documentul include toate condițiile programului, drepturile şi obligaţiile beneficiarului și a băncii.

Organizația pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) este delegată să emită garanții în numele statului în favoarea băncilor participante la Programul Prima Casă. Creditele bancare destinate procurării locuințelor în cadrul Programului vor fi garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului.

Reamintim că în bugetul de stat 2018 au fost prevăzute sursele pentru implementarea proiectului dat, în mărime de 70 mil. lei. Această sumă urmează a fi divizată în două componente: 50 mil. — alocațiile provizorii care vor acoperi riscul de nerambursare, iar celelalte 20 mil. reprezintă un mecanism de susținere a unor angajați din sectorul public, care au salarii mai mici decât prevăd condițiile programului și nu au posibilitate să devină beneficiari ai acestuia.

Tot în ediția din 19 ianuarie a Monitorului Oficial a fost publicată încă o lege ce ține de Programul Prima casă, care prevede completarea Legii privind taxa de stat cu unele plăţi aferente implementării programului, precum și modificări în Codul de executare, Legea cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat, Legea privind birourile istoriilor de credit și Legea cu privire la ipotecă.

Astfel, s-a stabilit că cuantumul plăţii pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a locuințelor în cadrul Programului de stat „Prima casă”, precum și pentru autentificarea contractelor de ipotecă în cadrul acestui program, va fi în proporţie de 0,1% din valoarea tranzacţiei.

Legea mai prevede că onorariul executorului judecătoresc pentru vânzarea locuințelor gajate sau ipotecate la solicitarea creditorului, care au fost procurate prin intermediul Programului de stat „Prima casă” va fi calculat în conformitate cu prevederile articolului 38 din Codul de executare, dar nu va depăși 5000 de lei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.