06
04 2022
178

Ministerul Finanțelor: gestionarea eficientă a finanțelor publice

În trimestrul I al anului 2022, în bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 20 mld. lei, cu 3,3 mld. lei mai mult față de perioada similară a anului precedent. Totodată, cheltuielile au constituit 21,1 mld. lei, sporind comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 cu 3,9 mld. lei. Executarea BPN s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,1 mld. lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 9,4 mld. lei, comunică Ministerul Finanțelor.
 
Veniturile bugetului de stat în perioada ianuarie - martie 2022 s-au majorat cu 2,5 mil. lei și au constituit 13 mld. lei. Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 6,4 mld. lei, cu 1,4 mld. lei mai mult față de aceeași perioada a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 7,1 mld. lei, fiind în creștere cu 1,3 mld. lei comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
 
Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 14,8 mld. lei, cu 3 mld. lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.  Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,8 mld. lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 5,9 mld. lei.
 
Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - martie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.
 
Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014, prioritară rămâne onorarea obligațiilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, Ministerul Finanțelor asigură că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților, iar gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor.

via | mf.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.