06
07 2021
226

Modificări în Lista bunurilor supuse privatizării

Lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.945/2007, ar putea fi modificată. Agenția Proprietății Publice a elaborat și  propune spre consultări publice proiectul de hotărâre respective, propunând includerea în procesul de privatizare a două pachete minoritare de acțiuni ale statului în compania de asigurări „Auto-Siguranța” (1020 acțiuni / 0,57%) și în Banca Comercială „Moldindconbank” (864 acțiuni / 0,017%).
 

Totodată, la solicitarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a Serviciului Fiscal de Stat, în listă vor fi incluse unele încăperi nelocative, construcții și complexe de bunuri.

 

În același timp, în lista de privatizare pot fi incluse: Î.S. Întreprinderea Editorial-Poligrafică „Știința”, Î.S. Editura Didactică „Lumina”, Î.S. Centrul Științific, Metodic si Editorial „Univers-Pedagogic”, Î.S. „Temelia-MC” și Întreprinderea agricolă de stat „Serele din Chișinău”. Ca urmare a analizei principalilor indicatori ai activității economico-financiare a entităților menționate s-a constatat înregistrarea unor rezultate financiare nesemnificative, iar pentru dezvoltarea acestora sunt necesare mijloace financiare considerabile, inclusiv pentru reparația imobilelor, modernizarea mijloacelor fixe, procurarea materialelor calitative, precum și pentru achitarea datoriilor față de salariați.

 

Proiectul mai prevede și excluderea unor bunuri privatizate din listă în urma licitațiilor cu strigare desfășurate în anul 2020 și a licitației „cu strigare” desfășurată pe piața reglementată (Bursa de Valori) la 19 aprilie 2021.

 

O altă categorie de bunuri vor fi excluse din procesul de privatizare din motivul că în procesul pregătirii dosarului bunului suspus privatizării s-au constatat un șir de neclarități.

 

Totodată, la poziția S.A. „Drumuri-Cahul” se modifică numărul de acțiuni deținute de stat, fiind încheiată tranzacția de răscumpărare de către stat a 5200 acțiuni de la acționarii minoritari, fiind majorată cota statului. 

 

Proiectul poate fi consultat până la 12 iulie curent.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.