25
03 2021
338

Moldova negociază un nou acord cu EFTA

Astăzi, 25 martie, se încheie prima rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA).
 
Discuțiile au fost axate pe prevederile legale și instituționale, comerțul cu bunuri și servicii, facilitarea comerțului și cooperarea vamală, regulile de origine, barierele tehnice în calea comerțului, drepturile de proprietate intelectuală, dezvoltarea durabilă, precum și îmbunătățirea condițiilor de cooperare în sectorul privat.
 

Semnarea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și statele EFTA va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între părți, va facilita accesul la noi piețe și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

 

Importanța acestui Acord reprezintă un pas imperativ pentru dinamizarea cooperării bilaterale între țările noastre. O cooperare eficientă, bazată pe continuarea și dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase este în mod clar un interes pe termen lung al tuturor părților”, a declarat Iuliana Drăgălin, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, care a condus echipa de negociatori din partea RM.

Amintim că în luna noiembrie 2017 Republica Moldova și statele membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia) au semnat Declarația comună de cooperare, care constituie prima etapă a procesului de negociere, lansat la Geneva, în vederea semnării unui Acord de Liber Schimb între părți, ceea ce va crea premisele necesare în vederea consolidării relațiilor economice bilaterale, promovării investițiilor străine pe teritoriul țării noastre, minimalizării barierelor comerciale și a reducerii tarifelor la importul și exportul mărfurilor în relațiile comerciale cu cele patru state non-membre a Uniunii Europene aflate în vecinătatea spațiului comunitar.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.