Știri

Moldovenii domiciliați în străinătate pot solicita reexaminarea pensiei

Și persoanele cu pensia stabilită în baza acordurilor internaţionale de securitate socială sunt în drept să solicite reexaminarea pensiei, comunică Casa Naţională de Asigurări Sociale.  Astfel, beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă stabilite în baza acordurilor internaţionale de securitate sociale și care domiciliază pe teritoriul altui stat parte la acord au dreptul la reexaminarea pensiei. Respectiv, persoane care şi-au stabilit pensia pentru limită de vârstă după 1 ianuarie 1999 şi au activat după stabilirea acestei prestaţii sociale nu mai puțin de 10 ani, pot depune actele necesare începând cu 1 iulie 2020.
 
Solicitanții urmează să depună personal cererea (formularul) privind acordarea prestațiilor cu mențiunea „reexaminarea pensiei pentru activitatea realizată după stabilirea/reexaminarea pensiei”, copia unui act de identitate și a carnetului de muncă la instituţia competentă a statului de domiciliu sau la CNAS a Republicii Moldova. Drepturi la noua pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale.
 
La momentul actual CNAS aplică 13 acorduri internaţionale în domeniul securităţii sociale semnate cu Bulgaria, România, Portugalia, Cehia, Austria, Polonia, Estonia, Marele Ducat de Luxemburg, Belgia, Ungaria, Lituania, Germania și Turcia. În baza acestora au fost stabiliet peste 900 de pensii.
 

via | cnas.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

1487 vizualizări

Data publicării:

16 Iulie /2020 08:00

Domeniu:

Asigurare socială de stat | Noutăți

Etichete:

reexaminare | pensie | Acord international | cnas | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon