Știri

Noi prevederi ce vizează protecția populației

Veteranii de război și participanții la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl vor deveni persoane asigurate de Guvern în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Legea nr. 138 din 20 noiembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie.
 
Totodată, legea prevede majorarea cuantumului alocației lunare de la 250 până la 500 de lei a cuantumului alocației lunare de stat soților supraviețuitori ai participanților la cel de-al doilea război mondial; la acțiuni de luptă în timp de pace căzuți la datorie; a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați.

 

Prin derogare de la alin. (4) și (9) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, pensionarii care au atins vârsta standard de pensionare conform legislației naționale, dar beneficiază de pensie din partea altui stat, vor fi asigurați în sistemul AOAM. Acordarea/ suspendarea statutului de persoană asigurată se va efectua de către asigurător în baza cererii și a documentelor confirmative.

 

Prevederile legii ce țin de majorarea alocației lunare soților supravețuitori au intrat în vigoare la data publicării, celelalte vor fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2021.

 

Și Legea nr. 192 din 19 noiembrie 2020 pentru modificarea arti. 2 din Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație stabilește că cuantumul alocațiilor lunare pentru persoanele cu dizabilități în urma războiului se vor majora cu 100 lei și vor constitui pentru dizabilități severe 800 lei, dizabilități accentuate – 650 lei și dizabilități medii – 575 lei.

 

De asemenea, se majorează cu 100 lei alocația persoanelor decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al doilea război mondial și va constitui 275 lei.

Totodată, persoanele antrenate de organele puterii locale la strângerea munițiilor și a tehnicii militare, la deminarea teritoriului și a obiectelor în anii celui de-al doilea război mondial vor beneficia de alocație lunară de 700 lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

514 vizualizări

Data publicării:

10 Decembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon