13
12 2021
136

Noi standarde ocupaționale

Au intrat în vigoare două standarde ocupaționale noi – Tehnician-constructor pentru specialitatea „Sisteme de alimentare cu căldură și gaze, ventilație” (Codul CORM: 3112013/ Nivelul CNCRM: 4) și Izolator termic (Codul CORM: 712409/Nivelul CNCRM:3). Acestea sunt aprobate prin ordinele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (nr. 167 din 2 decembrie 2021 și respectiv, nr. 163 din 23 noiembrie 2021), ambele fiind publicate vineri, 10 decembrie curent, în Monitorul Oficial.
 
Standardele descriu competențele generice, condițiile de muncă solicitate, atribuțiile și sarcinile de lucru, riscurile profesionale, perspectiva pe piața muncii, echipamentele și utilajele utilizate în procesul de lucru, fiind emise în conformitate cu Metodologia de elaborare a standardelor ocupaționale.
 
Referitor la tendințele de viitor se menționează că ocupațiile sunt extrem de solicitate pe piața muncii și sunt importante în contextul implementării „economiei verzi”, dat fiind faptul că contribuie la gestionarea eficientă a resurselor utilizate și, respectiv, la asigurarea unui transfer optim de căldură și la conservarea energiei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.