24
06 2015
892

Новостной дайджест: самые актуальные события экономической и деловой жизни Молдовы

Если Вы пропустили вчерашние новости дня, то этот обзор для Вас.

Новости экономики

Producătorii de fructe și struguri pot beneficia de compensații pentru recolta din 2014
Agricultorii care au plantații de fructe și struguri nu mai mari de 15 ha, pot depune cererile cu scopul de a primi compensații pentru recolta din anul trecut. Sprijinul financiar este oferit pentru atenuarea restricțiilor comerciale aplicate de Federația Rusă.

Naționalizarea BEM ar putea falimenta Republica Moldova
Fundația Universitară a Marii Negre (FMUN) a publicat un raport de analiză a situației din Republica Moldova create ca urmare a ”furtului miliardului” și intenției autorităților de a naționaliza Banca de Economii.

Доклад Freedom House: Молдова – на последнем месте среди стран с переходной экономикой
Молдова заняла последнее место в группе стран с переходной (гибридной) политической системой в докладе правозащитной организации Freedom House «Страны переходного периода-2015».

Таможня принесла госбюджету около 1,7 миллиона леев
Вследствие проверок, осуществленных работниками Таможенной службы Молдовы (ТС) на всех КПП страны в период с 15 по 21 июня, зарегистрировано 81 нарушение и выписано штрафов на сумму свыше 193 тысячи леев, передает Sputnik Молдова со ссылкой на данные ТС.

Новости бизнес-среды

Trei companii moldovenești vor putea exporta conserve pe piața din Rusia
Trei companii din Republica Moldova, producătoare de conserve din fructe şi legume, vor putea în curând exporta în Federație Rusă. Este vorba despre S.A. Compania „Alfa-Nistru”, „Iliada-Plus” SRL şi SA „Natur Bravo”. Acest subiect a fost discutat astăzi de ministrul Ion Sula la o întrevedere cu o delegaţie din Federaţia Rusă.

Новости из сферы налогообложения

Anunț: A fost actualizată Baza generalizată a practicii fiscal
Stimați contribuabili, ținem să va informăm că a fost actualizată Baza generalizată a practicii fiscale. Actualizarea a fost efectuată prin Ordinul IFPS NR. 516 din 19.06.2015

Anunț: A fost actualizată Baza generalizată a practicii fiscal
Stimați contribuabili, ținem să va informăm că a fost actualizată Baza generalizată a practicii fiscale. Actualizarea a fost efectuată prin Ordinul IFPS NR. 517 din 19.06.2015

CNAS: Graficul controalelor planificate pentru trimestrul III al anului 2015
Casa Naţională de Asigurări Sociale a aprobat şi a înregistrat la Cancelaria de Stat Graficul controalelor planificate pentru trimestrul III al anului 2015.

15-процентная скидка на налог на недвижимость еще действует
C завтрашнего дня, 24 июня, налогоплательщики имеют в распоряжении еще неделю, чтобы полностью и досрочно, то есть до 30 июня, заплатить налог на недвижимое имущество с 15-процентной скидкой, предоставляемой законодательством.

Новости Государственной Налоговой Службы РМ

Reformele de modernizare europeană a SFS întâmpină rezistență
Remanierile de la sfârșitul lunii aprilie curent, a 23 de funcționari ai Fiscului cu funcții executive și de conducere din cadrul Direcției Control a Marilor Contribuabili cu angajați ai Direcțiilor Control Fiscal din mun. Chișinău a demonstrat prezența mai multor lacune în activitățile de control derulate de către DCMC, care afectau încasările la Buget, a declarat, în cadrul unei ședințe operative de totalizare Șeful SFS, Ion Prisăcaru.

Ziua ușilor deschise la IFPS
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat anunță organizarea Zilei ușilor deschise pentru toți cei care îşi doresc să înceapă sau să avanseze în carieră în cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, să se familiarizeze cu mediul de lucru al instituției.

Târg al locurilor de muncă la Serviciul Fiscal de Stat
Serviciul Fiscal de Stat va desfășura, pe 28-29 iunie 2015, un ”Târg al locurilor de muncă”, la care pot participa toți doritorii de a se angaja la Fisc, atât în mun. Chișinău, cât și în IFS teritoriale.

Transpunere în fapt a proiectului „Funcționarul fiscal în sectorul de administrare fiscală”
În perioada 15 – 19 iunie 2015 IFS pe r. Ungheni, ca urmare a pregătirii minuțioase a inspectorilor fiscali de sector, potrivit cerințelor ,,Regulamentului cu privire la organizarea activității funcționarului fiscal în sectorul de administrare fiscală”, în baza Ordinului șefului IFS pe raionul Ungheni în același sens, a demarat acțiunea proiectului cu aceeași denumire.

Cupa șefului SFS la jocuri intelectuale va avea loc pe 28 iunie
Cupa Şefului SFS la jocuri intelectuale, ediţia a II-a, va avea loc pe 28 iunie 2015 (duminică), ora 11.00 (durata — 3-4 ore), în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt (în zona havuzului).

IFS mun. Chișinău: intensificare a acțiunilor de aducere în cadrul legal a agenților economici
IFS mun. Chișinău, întru asigurarea identificării contribuabililor care nu-și onorează obligațiunile față de stat și întreprinderea măsurilor adecvate în vederea încadrării acestora în limitele legale, asigurarea sporirii gradului de încasări, urmare a acțiunilor de majorare a bazei impozabile, în perioada 16-19 iunie curent a organizat mai multe acțiuni orientate spre verificarea contribuabililor care desfășoară activități de comerţ pe străzile adiacente Pieţei Centrale din mun. Chişinău, în partea ce ține de aplicarea mașinii de casă și control la efectuarea decontărilor în numerar cu consumatorii, reflectarea în documentele de evidență contabilă a veniturilor real încasate de la consumatori, deținerea documentelor de proveniență la mărfurile supuse comercializării.

Новое в законодательстве

Proiectul Legii privind organizațiile financiare nebancare va reduce ritmul de creștere a pieței de microfinanțare — AmCham Moldova
Proiectul Legii privind organizațiile financiare nebancare, propus de Comisia Națională a Pieței Financiare are un caracter restrictiv și va reduce ritmul de creștere a pieței de microfinanțare — au menționat reprezentanții comitetului servicii financiare a Camerei de Comerț Americane în Moldova(AmCham Moldova) în cadrul unei discuții informale cu presa.

Новости из социальной сферы

Austria, dispusă să susțină antreprenoriatul social din Republica Moldova
Antreprenoriatul social ar putea fi un mecanism eficient pentru îmbunătăţirea vieții persoanelor defavorizate, dar şi o formă alternativă de dezvoltare economică echitabilă şi responsabilă — declaraţia aparține viceministrului Economiei, Tudor Copaci, făcută, astăzi, în cadrul unui seminar dedicat antreprenoriatului social.

Scutiri pentru gravide
Comisia parlamentară Economie, buget și finanțe a aprobat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii cu privire la modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, prin care se propune ca pct. 1 lit. a) din Anexa nr. 2 ”Categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual” la aceasta Lege să fie completat cu sintagma ”, sau gravidele, parturientele și lăuzele.”

Снижение НДС на продтовары в Молдове не приведет к их удешевлению
Снижение НДС на продукты питания в Молдове не приведет к их удешевлению, такое мнение выcказали в понедельник экономические эксперты Виктор Мороз и Виорел Гырбу.

Граждане Молдовы смогут находиться в Грузии без визы в течение 1 года
Правительство Грузии опубликовало список из 94 государств, граждане которых могут въезжать в страну и находиться там без визы в течение 1 полного года.

Новости в цифрах: аналитика и статистика

Băncile moldovenești au raportat la sfârșitul lunii mai un profit care depășeșete suma de jumătate de miliard de lei
Băncile moldovenești au raportat la sfârșitul lunii mai un profit care depășeșete suma de jumătate de miliard de lei. Câștigurile băncilor s-a majorat cu peste 30% în primele cinci luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Volumul comerţului din Moldova în luna mai a crescut cu 2,7%
Transportatorii din Moldova au transportat în mai peste 1,09 milioane de tone de mărfuri, ceea ce este cu 20% mai mult decît în aprilie şi cu 2,7% mai mult decît în anul trecut.

Cheltuielie în sfera socială pentru anul 2015 vor constitui 13,5% din PIB
Cheltuielie în sfera socială în pentru anul 2015 vor constitui 13,5% din PIB și 32,3% din totalul cheltuielilor Bugetului Public Național. Pentru acoperirea cheltuielilor au fost alocați 10,4 miliarde de lei din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și 3,2 miliarde de lei din Bugetul de Stat, în total 13,6 miliarde de lei.

Жилье в Комрате за полгода подешевело почти на 29 процентов
Квартиры в муниципии Комрат за последние полгода подешевели почти на 29 процентов, свидетельствуют данные Cadastru.

Цены на квартиры в Кишиневе продолжают снижаться
Цены на квартиры в Кишиневе будут снижаться в дальнейшем, такое мнение высказал в интервью студии Sputnik-Молдова эксперт по рынку недвижимости Татьяна Степаненко.

Новости регионов

«Букет Молдавии» испытывает сложности со сбытом выпускаемой продукции
«Букет Молдавии» испытывает сложности со сбытом выпускаемой продукции. По причине неблагоприятных внешних факторов предприятие активно осваивает внутренний рынок Приднестровья.

В Приднестровье будут изменены правила перевозки пассажиров и багажа автомобильным транспортом
Действующие правила перевозки пассажиров и багажа автомобильным транспортом на территории ПМР были утверждены Постановлением Правительства еще в 1999 году и сегодня требуют изменений.

Новости в мире

Что такое одиозный долг или может ли Греция отказаться от обслуживания своего госдолга?
Может ли страна отказаться от обслуживания своего госдолга? Греция считает, что да, обращая внимание на понятие «нелегитимного долга». Но что же это означает?

Forumul economic de la Sankt Petersburg s-a încheiat cu acorduri de 5,4 miliarde dolari
Forumul economic internaţional de la St Petersburg, desfăşurat săptămâna trecută pe parcursul a trei zile, s-a încheiat cu peste 200 de contracte în valoare de 5,4 miliarde de dolari, relatează mediafax.ro citat de Unimedia.

Кризис еврозоны в цифрах
Экономический кризис ощущается в еврозоне до сих пор. Представленные цифры наглядно показывают, какие из стран с единой европейской валютой пострадали больше всего и как они борются с последствиями кризиса.

Duminica “liberă” a eliminat peste 2.000 de locuri de muncă din comerţul Ungariei
Adoptarea de către Ungaria, pe 15 martie 2015, a legii care interzice majorităţii magazinelor să stea deschise duminica a dus la dispariţia a peste 2.000 de locuri de muncă în sectorul comercial al ţării până la sfârşitul lunii aprilie, relatează Portfolio.hu, care citează date ale biroului maghiar de statistică.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.