18
11 2020
411

Ocuparea forței de muncă în zece luni ale anului curent

Pe parcursul primelor zece luni ale anului 2020, la  subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost înregistrate 67759 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 41485 persoane aveau statut de șomer, cei mai mulți șomeri au fost înregistrați în mun. Chișinău, UTA Găgăuzia, Ungheni și  Drochia, comunică ANOFM.
 
Totodată, ponderea șomerilor din mediul rural a fost mai mare decât a celor din mediul urban, indicatorii constituind 58,6% și, respectiv,  41,4%.  Din totalul șomerilor înregistrați pe parcursul lunilor ianuarie-octombrie ale anului curent, 34,2% au vârsta cuprinsă între 16-35 ani, iar nivelul de pregătire al șomerilor înregistrați arată că cei mai mulți (63,3%) au studii primare/gimnaziale/liceale și nu dețin o calificare profesională.

 

ANOFM mai informează că 7481 șomeri au fost susținuți la angajarea în câmpul muncii, iar alții 601 au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare. Totodată, 201 șomeri au fost angajați în rezultatul subvenționării locurilor de muncă, iar 77 – prin măsura de mobilitate a forței de muncă, care prevede acordarea unor îndemnizații unice pentru acceptarea și angajarea la un loc de muncă în altă localitate selectată.

De asemenea, 66 șomeri care dețin o profesie/meserie, dar nu au experiență de muncă, au fost antrenați în stagiul profesional pe o perioadă de până la 4 luni, iar alții 44 șomeri au fost instruiți la locul de muncă.

 

La finele lunii octombrie curent, la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă erau  înregistrați 22550 șomeri și 8402 locuri de muncă vacante active.

 

Reamintim că, potrivit Legii 105/2018,  ANOFM stabilește dreptul la ajutor de șomaj și emite decizii de acordare a acestui drept, iar datele din aceste decizii sunt transmise, în baza conexiunilor intersistemice securizate, către CNAS pentru calculul cuantumului ajutorului de șomaj, stabilirea perioadei și plata ajutorului de șomaj.

 

În conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei Naționale Situații Excepționale nr. 16, au fost expediate către CNAS  23654 decizii de acordare a ajutorului de șomaj. Totodată, conform datelor operative extrase în baza conexiunilor intersistemice securizate din sistemul informațional al CNAS, au beneficiat de acest ajutor 7481 șomeri.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.