26
06 2020
996

Până la lansarea noii versiuni a sistemului „e - Factura” au rămas 5 zile

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) informează actualii și potențialii  utilizatori ai sistemului informațional automatizat de creare și circulație a facturilor fiscale electronice (SIA) „e - Factura” că noua versiune a acestui sistem va fi lansată în exploatare industrială la 1 iulie curent. Trecerea va fi realizată, prin transferul datelor din SIA „e - Factura” în versiunea nouă a sistemului, în intervalul orelor 00.05 – 09.00.

 

În perioada anterioară, CTIF, administrator tehnico – tehnologic al sistemului informațional integrat al Serviciului Fiscal de Stat (SFS), a îmbunătățit și modernizat funcționalitățile SIA „e - Factura” în vederea simplificării proceselor de creare și circulație a facturilor fiscale electronice între agenții economici, precum și între agenții economici și autoritățile/instituțiile publice.

 

Amintim că, începând cu 1 iunie curent, CTIF a demarat etapa de testare a noii versiuni a SIA „e - Factura”. Actualmente, la procesul de testare a sistemului participă 224 de utilizatori din cadrul a 117 entități. Ei testează zilnic noile funcționalități ale sistemului și pregătesc platformele proprii pentru a integra sistemele sale de contabilitate cu „e-Factura” prin intermediul API eFactura.

 

În același timp, CTIF a lansat, la începutul lunii iunie, un ciclu de instruiri on-line gratuite pentru contribuabilii persoane juridice privind utilizarea noii versiuni a sistemului „e - Factura”. Până în prezent, au fost desfășurate 24 cursuri de instruire, la care au participat peste 600 de specialiști implicați în procesul de eliberare și evidență a facturilor fiscale electronice, majoritatea fiind din cadrul autorităților publice centrale și locale.

 

Sistemul „e-Factura” reprezintă o soluție informațională modernă, care înlocuiește mecanismul tradițional de eliberare și evidență a facturilor fiscale. Sistemul oferă posibilitatea de validare a facturilor fiscale electronice, a datelor utilizatorilor, de modificare a datei de livrare/eliberare a unui set de facturi, precum și efectuează automatizat calculele pentru toate celulele facturii fiscale. Funcționalitățile noii versiuni a sistemului „e - Factura” asigură operativitatea documentării tranzacțiilor efectuate, minimizarea riscurilor aferente acestui proces, dar și a costurilor suportate de contribuabili la declararea obligațiilor fiscale.

 

Doritorii de a obține acces la SIA „e - Factura” pot efectua această procedură în mod automatizat prin intermediul sistemului „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe portalul https://www.sfs.md

 

Începând cu anul 2014, când a fost lansat SIA „e - Factura”, și până în prezent, numărul contribuabililor care utilizează acest sistem a crescut până la mai bine de 50,3 mii de entități, care sunt reprezentate în sistem de peste 176 mii de utilizatori. Numai în primele cinci luni ale anului 2020, la sistemul „e - Factura” au obținut acces peste 4,9 mii de utilizatori.

 

 

 


via | ctif.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.