Știri

Pe teritoriul spațiilor verzi vor fi amplasate doar obiective compatibile cu destinația acestora

Pe teritoriul spațiilor verzi proprietate publică agenții economici vor amplasa doar obiective compatibile cu destinația acestor spații: instalații pentru practicarea sportului și a jocurilor, destinate odihnei, obiective cultural-artistice, precum și unități comerciale mobile, fără posibilitatea edificării unor construcții. Pe agenda Parlamentului este inclusă inițiativa legislativă prin care se propune indicarea expresă în Legea nr. 59/1999 privind spațiile verzi ale localităților urbane și rurale a posibilității de eliberare de către autoritățile locale a autorizației pentru amplasarea doar a obiectivelor compatibile cu spațiile verzi.
 

Legea nr. 59/1999 în redacție actuală permite construcția și amplasarea în spațiile verzi proprietate publică a obiectivelor pentru activități economice cu condiția obținerii acordului administrației publice locale și autorității centrale pentru mediu. Astfel, unii agenți economici elaborează documentația de proiectare pentru amplasarea unor unități de alimentație publică, ulterior modifică planul general de urbanism prin construirea unor etaje suplimentare cu o altă destinație (deseori locativă).

 

Proiectul mai prevede interzicerea modificării destinației obiectivelor și a construcțiilor date în exploatare, aflate pe teritoriul spațiilor verzi proprietate publică la data punerii în aplicare a legii, precum și a modului de folosință pentru toată valabilitatea acestora.

 

Totodată, se propune completarea Codului contravențional cu prevederi ce vor stabili sancționarea pentru încălcarea regulilor privind construcția obiectivelor și/sau amplasarea obiectivelor incompatibile pe teritoriul spațiilor verzi. Astfel, construcția obiectivelor incompatibile cu destinația spațiilor verzi ar putea fi sancționată cu amendă de la 60 la 90 UC aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 210 la 270 UC în cazul persoanei juridice.

 

În același timp, dacă agenții economici vor amplasa obiective pentru activități economico-sociale compatibile cu destinația spațiilor verzi, dar fără autorizația necesară,  vor fi  sancționați cu amendă de la 18 la 24 UC sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore (persoanele fizice) și cu amendă de la 180 la 240 UC (persoanele juridice).

 

Tot în acest context, se propune ca, de rând cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului, după cum prevede legislația pentru moment, de dreptul de constatare și sancționare a faptelor de construcție/amplasare neautorizată a obiectivelor pe teritoriul spațiilor verzi să dispună și administrația publică locală.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

678 vizualizări

Data publicării:

12 Octombrie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

spatii verzi | proprietate publica | construcții | Proiect

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon