Știri

Pensia în cazul pierderii întreținătorului pentru familiile angajaților structurilor de forță

Proiectul   de hotărâre ce are ca scop reglementarea modului de calculare a pensiei în cazul pierderii întreținătorului pentru familiile militarilor, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, colaboratorilor CNA și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare a fost aprobat de Executiv în ședința din 18 noiembrie curent.
 
Acesta prevede ca pensia pentru familiile militarilor și ale funcţionarilor publici cu statut special, care au decedat în urma unei răniri, contuzionări sau schilodiri în timpul unui accident legat de îndeplinirea obligaţiilor serviciului militar/special să constituie 50% din venitul mediu lunar al întreţinătorului pentru fiecare membru de familie inapt pentru muncă, la fel ca și pensia acordată în urma unei schilodiri în timpul unui accident nelegat de îndeplinirea obligaţiilor serviciului sau în urma unei afecţiuni contractate în timpul îndeplinirii acestuia.
 
După cum a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, pensia în cazul pierderii întreţinătorului pentru familiile pensionarilor din rândurile militarilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special se calculează în mărime de 50% din cuantumul pensiei plătite pensionarului decedat.
 
Proiectul mai prevede că pensiile în cazul pierderii întreţinătorului stabilite până la 1 ianuarie 2021 categoriilor de beneficiari prevăzute la art. 31 din Legea nr.1544/1993  vor fi reexaminate conform noilor prevederi de către Casa Națională de Asigurări Sociale. În cazul în care cuantumul pensiei după reexaminare va fi mai mic decât cuantumul pensiei plătite, acestor categorii de beneficiari li se va acorda pensia de până la reexaminare, care nu poate fi mai mică decât cuantumul alocaţiei sociale pentru pierderea întreţinătorului.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

719 vizualizări

Data publicării:

19 Noiembrie /2020 13:08

Domeniu:

Asigurare socială de stat | Noutăți

Etichete:

Proiect | pensie | pierderea intretinatorului | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon