23
06 2020
687

Piața muncii necesită crearea unei viziuni sistemice

Studiul pieței muncii din Republica Moldova ce urmărește crearea unei viziuni sistemice a domeniului, inclusiv pe cele mai frecvente obstacole, precum și formularea unui set concret de intervenții de politici a fost prezentat pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 Documentul constată situația actuală pe piața muncii din țara noastră, tendințele privind ocuparea forței de muncă pentru perioada anilor 2020-2025, oportunitatea liberalizării accesului forței de muncă străine pe piața muncii din Moldova, precum și impactul pandemiei COVID-19.

 

O adevărată provocare pentru piața muncii din Republica Moldova este situația pandemică. Pe lângă efectele asupra sănătății, pandemia COVID-19 a provocat unul din cele mai mare șocuri pentru economia națională din ultimele decenii, cu consecințe sociale și economice negative semnificative. Situația excepțională a condus la constrângeri pe piața forței de muncă, a afectat afacerile locale și grupurile vulnerabile. Pe lângă informația actuală privind situația pe piața muncii, acest studiu ne va ajuta să formulăm un set concret de intervenții de politici”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

 

Potrivit studiului, efectele crizei pandemice au început să fie resimțite din aprilie 2020, ceea ce a dus la o creștere a numărului șomerilor înregistrați cu 48% față de luna precedentă. Se estimează că această criză va duce la o majorare mai pronunțată a populației inactive de 25-60 ani, care va crește în 2020 cu 30%.

 

Potrivit autorilor studiului, pandemia COVID-19 va avea un impact major și de durată asupra pieței muncii din Moldova, fiind necesar un răspuns prompt și de anvergură din partea statului pentru a diminua consecințele.

 

Studiul a fost elaborat la solicitarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu suportul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

 


via | mec.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.