Știri
Plată egală pentru muncă egală
Angajatorul este obligat să informeze periodic, dar nu mai rar decât o dată în 2 ani (cel târziu în primul semestru al anului următor celui de gestiune), salariaţii şi/sau reprezentanţii salariaţilor cu privire la remuneraţia medie pe categorie de salariaţi sau de funcţii, defalcată în funcție de gen. Totodată, principiul plată egală se aplică fiecărei componente a salariului de bază, a salariului suplimentar şi alte plăti de stimulare şi compensare. Aceste prevederi ar putea suplini atât Codul muncii, cât și Legea nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității, dar și Legea nr. 5/2006 cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei si bărbați.
În Parlamentul RM este înregistrată inițiativa legislativă pentru modificarea unor acte normative care, potrivit autorilor, vine cu măsuri de transparentizare a sistemului de salarizare și stabilește obligativitatea angajatorilor să utilizeze un sistem de evaluarea echitabilă a funcțiilor și sunt necesare pentru punerea în aplicare a principiului plată egală pentru muncă egală sau pentru muncă de valoare egală între bărbaţi şi femei.
La momentul de față legislația națională nu stabilește obligația de informare a angajaţilor privind diferenţa salarială dintre femei şi bărbaţi la nivelul unui angajator. Mai mult ca atât, Codul muncii interzice divulgarea informaţiilor despre salariu, acestea fiind considerate confidenţiale, devenind imposibil pentru angajaţi/ angajate să cunoască faptul că sunt plătiţi/plătite mai puţin decât colegii/colegele lor pentru aceeaşi muncă.
Potrivit proiectului, pentru evaluarea prestării muncii de valoare egală vor fi luate în considerare natura muncii (atribuțiile funcţiei, volumul lucrului, efortul), experienţa, aptitudinile, formarea profesională a salariatului, precum și condiţiile de muncă. Totodată, principiul plată egală se va aplica fiecărei componente a salariului de bază, a salariului suplimentar şi alte plăti de stimulare şi compensare.
Se preconizează că prevederile documentului vor intra în vigoare la momentul publicării legii în MO.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1636 vizualizări
Data publicării:
22 Decembrie /2021 08:00
Catalogul tematic
Noutăți | Salarizare
Etichete:
Codul muncii | salarizare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.