21
12 2021
138

Președinția CEFTA revine în Moldova

Republica Moldova va prelua de la Macedonia de Nord președinția în cadrul Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA), comunică Ministerul Economiei al RM. Amintim, țările membre ale CEFTA sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și UNMIK Kosovo, care s-au reunit la Skopje în cadrul conferinței „CEFTA – 15 ani de comerț”.
 
La implementarea Planului comun de acțiune pentru piața regională, CEFTA și-a concentrat eforturile asupra promovării liberei circulații a mărfurilor și serviciilor în regiune. Împreună cu Comisia Europeană și Consiliul de Cooperare Regională, au fost efectuați pași importanți în apropierea regiunii de piața unică a UE.

 

Kreshnik Bekteshi, ministrul Economiei al Macedonia de Nord, a subliniat importanța CEFTA pentru dezvoltarea economică regională și accelerarea redresării economice în urma pandemiei COVID-19.

 

Sergiu Gaibu, ministrul Economiei al RM, și-a exprimat gratitudinea față de Macedonia de Nord și Secretariatul CEFTA pentru eforturile și asistența oferite pe parcursul mandatului deținut și a dat asigurări că va continua lucrările de restructurare și o mai bună ajustare a organismelor și procedurilor CEFTA, începute în timpul președinției din 2019.

 

Președinția Republicii Moldova va continua eforturile depuse de președinții anteriori pentru a îmbunătăți și promova dialogul cu sectorul privat și societatea civilă în cadrul CEFTA. Mai mult ca atât, dat fiind faptul că Moldova este singura țară prezentă atât în CEFTA, cât și în Parteneriatul Estic, vom profita de această oportunitate pentru a facilita participarea ambelor regiuni, pentru a împărtăși experiența, lecțiile învățate și cele mai bune practici”, a menționat ministrul Gaibu.

 

Săptămâna CEFTA 2021 a fost organizată în cooperare cu partenerii Oficiului pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, GIZ, USAID Macedonia de Nord și Forumul de Investiții a Camerei WB6 din Balcanii de Vest, precum și cu sprijinul Comisiei Europene.

 

CEFTA a fost încheiat în 1992, cu scopul de a facilita schimburile și cooperarea economică intraregională. Totodată, Acordul a fost văzut de la început ca un instrument de pregătire a statelor participante pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova a deținut președinția CEFTA pe parcursul anului 2015.

 


via | me.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.