Știri

Prima zi a conferinței de contabilitate și audit A&A CON'21

Astăzi, 1 aprilie 2021, a fost lansată conferința de contabilitate și audit A&A CON'21, organizată de Camera Americană de Comerț din Moldova și Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști, în parteneriat cu Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

La eveniment au participat profesioniști din domeniile contabilitate și audit, directori financiari, funcționari publici, reprezentanți ai mediului academic, comunității științifice etc.

 

În cadrul primei zile a conferinței participanții au avut parte de sesiuni dedicate efectelor COVID-19 asupra domeniului contabilității și auditului, ultimelor tendințe în contabilitate și audit, precum și transformărilor digitale în aceste domenii.

 

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a menționat că pe parcursul anului 2020, în contextul situației create de pandemie, autoritatea a întreprins măsuri ce vizează inclusiv contabilii și auditorii, în primul rând, fiind decisă extinderea termenului de prezentare a situațiilor financiare și a rapoartelor de audit.

 

Ca priorități, Ministerul își propune dezvoltarea tehnologiilor informaționale contabilitate, pentru a fi utilizate la scară largă de către profesioniștii din acest domeniu, precum și modificarea abordării legislației contabile pentru a fi mai flexibilă, astfel încât să nu creeze constrângeri pentru agenții economici, a adăugat secretarul de stat.

 

În același timp, directorul AmCham Moldova, Mila Malairău, a menționat oportunitățile oferite membrilor Asociației prin intermediul Comitetului de fiscalitate al AmCham, care și-a fortificat activitatea pe parcursul anului 2020 pentru a susține mediul de business.

 

În această perioadă, contabilul a înțeles că el are un alt rol, nu doar cel de statistician care zi de zi raportează cifrele. El a devenit un partener pentru conducere și pentru business, oferind suport în adoptarea deciziilor corecte în situațiile de criză, a menționat, la rândul său, Georgeta Covaliov-Rusu, președintele ACAP Moldova.

De asemenea, în cadrul primei zile a evenimentului reprezentanți ai ACCA au vorbit despre Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (IESBA), care stabilește principiile fundamentale de etică pentru profesioniștii contabili, reflectând recunoașterea de către profesie a responsabilității sale de a acționa în interesul public: integritatea, obiectivitatea, competența profesională și atenția cuvenită, confidențialitatea și conduita  stabilesc standardul de comportament așteptat de la un profesionist contabil.

 

Sistemul de contabilitate și audit, ca orice alt sistem, este unul viu, fiind în permanentă mișcare, a menționat Natalia Tonu, șef adjunct al Direcției politici financiare, Ministerul Finanțelor.
 

După cum a anunțat speakerul, Ministerul Finanțelor va continua comunicarea cu mediul de business în procesul de perfecționare a cadrului normativ. O platformă în acest sens este Consiliul de contabilitate și raportare financiară de pe lângă Ministerul Finanțelor, care a fost instituit pentru dezvoltarea continuă a contabilităţii şi raportării financiare și reunește reglementatori, organe de supraveghere, patronate, profesia și educația, unde se examinează problemele și situațiile practice cu care se confruntă profesioniștii în activitatea lor.

 

Evenimentul va continua și pe parcursul zilei de mâine, 2 aprilie, cu sesiuni dedicate provocărilor în contabilitate și audit.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1268 vizualizări

Data publicării:

01 Aprilie /2021 16:40

Domeniu:

Noutăți | Contabilitate

Etichete:

Contabilitate | Audit | Conferinţă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon