Știri

Produsele alimentare autohtone pe raft: necesitățile pieței vs capacitatea producătorilor

Capacitatea de producere a întreprinderilor agricole de procesare din Republica Moldova este utilizată la circa 50% din capacitatea totală, ceea ce majorează costurile în detrimentul competitivității produselor locale și consumului produselor locale pe piața internă, se menționează în analiza impactului de reglementare a proiectului de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea Listei produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, inclusă pe ordinea de zi a ședinței Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător din 15 iunie curent.

 

Documentul este elaborat în temeiul art. 211 alin. (12) din Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, care prevede că Guvernul aprobă lista produselor alimentare din lanțul alimentar scurt ce urmează a fi achiziționate de comercianți și expuse în proporție de cel puțin 50% din lungime liniară a raftului comercial.

Astfel, în listă sunt incluse 151 produse alimentare, acestea fiind divizate după categorie (legume și fructe în stare proaspătă, legume/fructe conservate, băcănie, paste, produse de brutărie, patiserie, băuturi nealcoolice, lapte și produse lactate, semifabricate congelate, carne, produse din carne și mezeluri, miere naturală și produse derivate și produse alcoolice). Amintim că inițial pentru includerea în listă au fost propuse 338 de produse. Reprezentanții rețelelor de comerț au solicitat reducerea acesteia, motivând că în țară sunt puține companii care ar produce respectivele produse.

 

Lista a fost elaborată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în comun cu reprezentanții asociațiilor de profil, iar pentru coordonarea acesteia cu reprezentanții rețelelor de comercializare a fost solicitat suportul Consiliului economic pe lângă Prim-ministru.

 

 Lista prevede și o perioadă recomandată ce se referă la fructele si legumele de sezon și care are doar caracter de recomandare/orientare. În dependență de soi, producătorul agricol va indica, în contractul cu comerciantul, perioada concretă, periodicitatea, cantitatea pentru livrarea produsului, precum și alte aspecte ce țin de relațiile comerciale bilaterale. Pentru produsele la care nu este indicată o perioadă de referință, acestea se recomandă a fi comercializate pe tot parcursul anului.

 

Potrivit proiectului, furnizorul va fi obligat sa asigure livrarea produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în cantitate deplină, conform contractului încheiat.

 

Autorii consideră că, prin implementarea proiectului, va fi soluționată parțial problema pieței de desfacere pentru producătorii autohtoni, precum și cea a concurenței neloiale în rândul comercianților, care vor fi obligați să ofere cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, dar și realizarea unui echilibru între cererea și oferta de produse agroalimentare. De asemenea, vor fi create premise și pentru efectuarea investițiilor în regiuni, precum și pentru crearea noilor locuri de muncă în mediul rural, dat fiind faptul că produsele agricole se produc practic în aceste regiuni.

 

Potrivit analizelor prezentate, producătorii autohtoni de sucuri, precum și cei de fructe și legume conservate, sunt capabili pe deplin să satisfacă cerințele pieței locale. Situația ar fi mai diferită în sectorul fructelor/legumelor proaspete, deoarece acestea sunt produse de sezon, dar depind și de condițiile meteo, însă statul vine cu suport pentru instalarea echipamentelor anti-grindină, anti-îngheț, de irigare, stimularea constituirii Grupurilor de producători agricoli etc.

În același timp, industria autohtonă este capabilă să aprovizioneze necesitatea personală de struguri per cap de locuitor (36 kg/an) și de vin per cap de locuitor (36 litri/an). Comercializarea produselor alcoolice în cea mai mare parte este orientată spre piața externă, cea internă pentru unele produse constituind anual puțin peste 10% din totalul de produse fabricate.

 

În anul 2020 producția de carne a constituit 71733,7 tone, în creștere cu 2,4% față de anul 2019 și cu 18% în comparație cu anul 2018. Pe parcursul ultimilor 3 ani, agenții economici din țară au importat 83,823 mii tone de carne și de produse din carne, cel mai mare furnizor fiind Ucraina. Totodată, doar 5,6% din produsele fabricate de companiile din Moldova în 2020 au ajuns pe piața externă, în timp ce restul 94,4% au fost expuse pe piața locală.
 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

760 vizualizări

Data publicării:

14 Iunie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

produse alimentare | carne | vin | concurența | Proiect

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon