05
06 2020
2406

Recuperarea zilelor declarate libere

Hotărârea cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate libere de către Comisia pentru Situații Excepționale  este publicată în Monitorul Oficial de astăzi, 5 iunie 2020.

Astfel, potrivit Hotărârii, bugetarii vor  recupera  12 zile declarate libere în perioada stării de urgență în următoarele zile : 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie.

Totodată,  orele de lucru echivalente cu 10 zile libere vor fi recuperate, începând cu 1 iulie 2020, prin majorarea, în zilele de luni până vineri, a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate salariaților care au activat în baza dispozițiilor Comisiei  (salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale),  nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză,  aveau suspendate contractele individuale de muncă, s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit sau au activat la decizia angajatorului la distanță. Astfel, aceștia nu au obligația de a se prezenta la muncă în zilele/orele declarate lucrătoare, iar salariul de funcție lunar al acestora nu va fi diminuat.

În același timp, potrivit documentului, în caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere, angajatorul va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru zilele/orele nerecuperate.

Evidența zilelor/orelor necesare de recuperat se va ține de către angajator în mod individual, pe fiecare salariat, inclusiv pe salariații care, în perioada următoare, vor solicita concediu de odihnă anual, concediu paternal sau concediu neplătit sau vor avea raporturile de muncă/serviciu suspendate, inclusiv pe motiv de boală sau traumatism, până la recuperarea deplină a zilelor declarate libere.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.