08
10 2020
258

Rezultatele „Proiectului QI”

Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova” se va încheia la sfârșitul lunii octombrie 2020, iar zilele trecute a avut loc evenimentul de totalizare a rezultatelor obținute pe parcursul a trei ani de activitate, la care a participat reprezentanți ai principalelor instituții și agenții beneficiare.
 
Amintim, proiectul cunoscut și ca „Proiectul QI” cu un buget total de 3,5 mil. euro a fost lansat în luna septembrie 2017 de către Delegația UE în contextul realizării DCFTA în Republica Moldova. Beneficiarii principali ai proiectului sunt Ministerul Economiei și Infrastructurii, Institutul Naţional de Metrologie, Institutul de Standardizare din Moldova, Centrul Național de Acreditare MOLDAC, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. 

 

Astfel, pe durata proiectului a fost acordată asistență Departamentului pentru Mediul Economic și de Afaceri al MEI, ODIMM, Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European pentru a dezvolta un program de consultanță inovator pentru circa 100 de IMM-uri din RM, destinat îmbunătățirii practicilor comerciale și sporirii oportunităților de export în contextul DCFTA.

 

Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegației UE în RM, a menționat că sectorul IMM-urilor, care reprezintă 99% din totalul afacerilor din țara noastră, se află în aria de suport a UE. În ultimii 15 ani, 60 mil. euro au fost direcționați în acest sector și deja 17 mii de IMM-uri au beneficiat de sprijin.

 

Abordarea inovatoare a proiectului QI, care a pus accentul pe coaching și asistență individuală, a produs rezultate bune pentru o serie de companii implicate – patru dintre acestea tranzacționează acum cu marii retaileri internaționali din Moldova, iar două au fost sprijinite în cererile lor de succes pentru granturi majore pentru a-și finanța planurile de dezvoltare.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.