01
12 2016
839

Riscurile aduc noi oportunități

Ce înseamnă situație de risc, cum se gestionează companiile în asemenea cazuri, ce metode de eliminare a riscurilor există și cum se implementează ele? Aceste și alte întrebări au fost clarificate în cadrul conferinței cu genericul „Retragerea companiei din zonele de risc: managementul și optimizarea”, organizată de Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova (ACAP), în parteneriat cu compania de consultanță Brodsky Uskov Looper Reed & Partners (BULR) și cu Universitatea de Stat din Moldova.

Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD” a fost partenerul media al evenimentului.

La eveniment au participat manageri de întreprinderi, directori financiari, contabili, auditori, alte părți interesate de subiect.

Anual, organizația noastră desfășoară mai multe conferințe cu tematică tehnică, ce ține de contabilitate și de audit, însă acum am acceptat solicitarea partenerilor noștri, care ne-au propus o temă cu o viziune mai largă. Scopul nostru este să atragem tuturor atenția la zonele de risc din activitate. Cunoaștem cu toții că putem prezenta dări de seamă foarte bune și optime pentru a atrage investiții, dar trebuie să putem gestiona corect și situațiile de criză, a menționat, în mesajul de salut directorul executiv al ACAP, Marina Șelaru.

Nicio companie nu este scutită de confruntări cu situații de risc. O monitorizare permanentă a factorilor care pot provoca aceste situații, precum și o planificare a strategiilor și instrumentelor de gestionare a riscurilor vor diminua consecințele ce pot apărea în situațiile de risc.

Rodica Musteață, directorul Publicației Periodice „Monitorul Fiscal FISC.MD”, a îndemnat pe cei prezenți să fie activi în perioada de abonare la revistă și a sugerat ca la următoarele sesiuni organizate de ACAP să fie puse în discuție subiecte ce au duble interpretări și trezesc confuzii în rândul contabililor. Reprezentantul Publicației s-a referit la modul de gestionare a riscurilor, atât din cadrul P.P. „Monitorul Fiscal FISC.MD”, cât și din cadrul instituției fondatoare „Fiscservinform” – partener tehnic al conferinței.

Cred că preocuparea pentru stăpânirea riscurilor trebuie să fie una permanentă, a menționat Rodica Musteața. Fiecare organizație care intenționează să atingă unele obiective își stabilește activitățile ce vor conduce la realizarea scopului, dar în același timp caută să identifice și riscurile care ar împiedica să realizeze ce și-a propus. Majoritatea companiilor preferă, însă, să facă economii când vine vorba de managementul riscurilor, pentru că se orientează mai mult spre activitățile de producere, nu pe cele de suport. Sunt ferm convinsă că managementul riscurilor trebuie să fie o acțiune indispensabilă pentru fiecare antreprenor.

Ideea principală expusă în cadrul conferinței este că riscul oferă organizațiilor capacitatea de a se dezvolta și că situația de risc aduce nu numai pierderi, dar și o mulțime de oportunități.

Speakerii s-au referit la managementul riscurilor în cadrul entității în condițiile unei economii concurențiale, organizarea optimizării structurale a întreprinderilor, metodele existente de diversificare a riscurilor etc. Cei prezenți la eveniment au aflat și despre importanța raportului financiar în atragerea investitorilor și cum se pot crea situații financiare pentru a fi atractivi.

Alte subiecte s-au referit la importanța auditului intern în determinarea riscurilor, piața asigurărilor din Republica Moldova, indicatorii ce trebuie dezvoltați pentru a avea o imagine bună a instituției, păstrarea dividendelor în instituții financiare europene de top, reglementările noii legi a contabilității, procesul de rebranding al companiilor.

ACAP este o organizaţie autonomă ce are ca misiune principală dezvoltarea și gestionarea profesiei contabile și de audit în Republica Moldova și propagarea standardelor profesionale de cea mai înaltă calitate în scopul servirii interesului public.

6 imagini

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.