Știri

Schimbul automat de informații privind conturile financiare: implementarea Acordului

Până pe data de 21 aprilie 2022 Ministerul Finanțelor este în așteptarea propunerilor și sugestiilor pentru elaborarea proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege privind implementarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare, în vederea realizării prevederilor Legii nr.45/2022 pentru ratificarea Acordului menționat. Autoritatea a plasat anunțul cu privire la elaborarea proiectului și studiului de cercetare.
 
Propunerile și comentariile pot fi expediate în adresa persoanei responsabile: Melnic Iulia ( Șef Secție impozite directe, Direcția politici fiscale și vamale ), număr de telefon 022 26 27 88 /  Email:  iulia.melnic@mf.gov.md.
 

Amintim, Acordul multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare permite țării noastre să efectueze schimbul de informații cu jurisdicțiile semnatare la nivelul standardului convenit cu OCDE în scopul identificării persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate, acesta fiind un pas important spre transparentizarea veniturilor.

 

Schimbul de informații va include datele necesare pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod fiscal), numărul contului, numele și numărul de identificare al instituției financiare raportoare, despre soldul sau valoarea contului, iar în cazul unui cont de custodie – informații referitoare la suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri, pentru activele existente în cont sau suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.

 

Potrivit Acordului, fiecare autoritate competentă va face anual schimbul de informații cu celelalte autorități, în mod automat. Totodată, autoritățile vor conveni asupra metodelor de transmitere a datelor, inclusiv asupra standardelor de criptare în vederea maximizării standardizării și minimizării costurilor.

 

Potrivit documentului, schimbul de informații pentru conturile noi (menținut de o instituție financiară raportoare deschis la/după 1 iulie 2022) este estimat pentru septembrie 2023. În cazul conturilor preexistente (menținute de o instituție financiară raportoare de la 30 iunie 2022), pentru conturile de valoare mare ale persoanelor fizice – septembrie 2023, iar pentru conturile cu valoare mică ale persoanelor fizice, precum și pentru conturile entităților – septembrie 2024.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

598 vizualizări

Data publicării:

19 Aprilie /2022 09:09

Domeniu:

Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

schimb de informatii | acord | elaborarea proiectului

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon