04
08 2020
614

„Sectorul agrar” – o nouă rubrică în „monitorul fiscal FISC.md”

În ediția revistei din august  am inițiat o rubrică nouă -  „Sectorul agrar”, de mai mult timp așteptată de cititorii noștri. Pe viitor autorii publicației vor analiza și oferi comentarii cu privire la aspectele fiscale și contabile în acest sector.

 

Deschidem rubrica cu articolul „Contabilitatea costurilor de reconstrucție și restabilire a viței de vie” elaborat de Vasile Bucur.

 

Autorul atrage atenția că termenul regenerare exprimă acțiunea de a regenera și rezultatul ei, iar a regenera înseamnă a reface, a face să revină la viață nouă, a se reînnoi. În Regulamentul privind evidența contabilă a plantațiilor viticole în procesul plantării, exploatării și defrișării acestora, aprobat prin Ordinul MF nr. 21 din 24.02.2014 termenul „regenerarea plantațiilor viticole” lipsește. În același act normativ nu se acordă atenţia necesară contabilizării costurilor privind reconstrucția, restabilirea sau regenerarea viței de vie. Lipsește ea și în alte surse bibliografice. În Standardul Național de Contabilitate „Particularitățile contabilității în agricultură” (SNC „PCA”), exemplul 1, se conține modul de contabilizare a butașilor pieriți și de înlocuire a acestora.

 

În aceste condiții autorul consideră că soluționarea problemei în cauză necesită argumentarea efectuării lucrărilor menționate (reconstrucție, restabilire și regenerare) din punct de vedere biologic și economic.

 

În prima parte a articolului, publicată în revista din august, Vasile Bucur se referă la modul de contabilizare a costurilor de restabilire a plantației viticole tinere; contabilitatea costurilor de restabilire a plantației viticole tinere din cauza calității nesatisfăcătoare a materialului săditor; contabilitatea costurilor privind amânarea transferării plantației viticole în categoria pe rod. Alte aspecte ce țin de contabilitatea costurilor de reconstrucție și restabilire a viței de vie vor fi descrise în ediția din luna octombrie.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.