12
04 2021
319

Și Moldova ar putea renunța la modificarea sezonieră a orei

Începând cu anul 2021, în Republica Moldova nu se va mai aplica uzanța de a folosi orarul de vară și modificarea orei sezoniere în luna  martie și luna octombrie a fiecărui an, iar ora locală se stabilește UTC/GMT +03:00.
 
În Parlamentul RM la data de 6 aprilie 2021 a fost înregistrată inițiativa legislativă prin care este propusă renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. În nota proiectului este făcută trimitere la Rezoluția 2017/2968 a Parlamentului European, prin care acesta a solicitat Comisiei Europene să realizeze o evaluare temeinică a Directivei 2000/84/CE privind dispozițiile referitoare la orarul de vară, fiind scoase în evidență unele efecte negative asupra sănătății umane, în ceea ce privește aplicarea orarului de vară.

 

Urmare a propunerii Comisiei Europene, la data de 26 mai 2019, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea sezonieră a orei începând cu anul 2021. Chiar dacă, din cauza unor divergențe, decizia Parlamentului European nu a intrat încă în vigoare, intenția statelor membre UE este una sigură și certă.

 

Respectiv, autorii inițiativei propun și pentru Republica Moldova renunțarea la uzanța de a modifica ora de două ori pe an, în luna martie și în luna octombrie. Proiectul urmează a fi examinat de comisiile parlamentare, care vor decide înaintarea acestuia spre examinare plenului Parlamentului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.