05
11 2021
1473

Standardul ocupațional pentru ocupația Contabil a intrat în vigoare

Contabilul este un specialist cu nivel mediu de calificare, solicitat pe piața muncii în condițiile evoluției constante și ascendente a serviciilor contabile. Profesia de contabil face parte din categoria ocupațiilor care necesită nivel de calificare cât mai înalt și formare continuă, ceea ce contribuie la gestionarea eficientă a patrimoniului entității, se spune în Standardul ocupațional pentru ocupația Contabil (Codul CORM: 331302, Nivelul CNCRM:4), care a fost aprobat de Ministerul Finanțelor prin Ordinul nr. 131 din 28 octombrie 2021. Documentul este publicat în Monitorul Oficial de astăzi, 5 noiembrie.  
 
Standardul stabilește condițiile de muncă, riscurile profesionale, perspectiva pe piața muncii, echipamente și utilaje, tehnici și materiale utilizate în procesul de lucru, competențele generice, atribuțiile și sarcinile de lucru.

 

Potrivit standardului, ocupația Contabil se practică în sectorul economico-financiar, în diverse tipuri de entități, indiferent de dimensiunea și domeniul de activitate. Personalul acestei ocupații întocmește documente primare, ce reflectă esența operațiunilor economice, cu respectarea prevederilor actelor normative; recepționează sau transmite documentele contabile prin instrumente acceptate de entități pentru asigurarea circuitului documentar de informație financiar-contabilă (servicii poștale, curier, email, mesagerie internă etc.) întocmește registre contabile, rapoarte statistice, declarații fiscale și situații financiare.

 

Referitor la tendințele de viitor în domeniu, se menționează că dezvoltarea rapidă sporește necesitatea de personal calificat în domeniu, ceea ce va necesita și modernizarea programelor de formare profesională. Totodată, sporește perspectiva sistemului educațional dual, ce va permite încadrarea rapidă a tinerilor specialiști în activitatea entității.

 

Standardul a fost emis în conformitate cu Metodologia de elaborare a standardelor ocupaționale, aprobată prin Hotărârea Guvernului 678/2020.

 

Ordinul nr.131 al Ministerului Finanțelor cu privire la aprobarea standardului ocupațional pentru ocupația Contabil a intrat în vigoare la data publicării în MO.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.