15
02 2021
1838

Starea de urgență: noi restricții

Activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi, piețele comerciale vor activa doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.
 
Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis prelungirea stării de urgenţă în sănătate publică până la data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia.
 

Situația epidemiologică prin infecția COVID-19 rămâne a fi nefavorabilă. În săptămâna 6 din anul 2021, comparativ cu săptămâna 5 din 2021, numărul de cazuri a crescut cu 17,9%. În ultimele 14 zile în 9 teritorii se atestă codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 teritorii se atestă codul roșu de alertă, comunică Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Astfel, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Rămâne a fi interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor. De asemenea, se interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

 

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

 

Angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului își vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de 8 ore, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

 

Pentru moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instituțiile de învățământ.

 

Hotărârea nr.45 din 15 februarie 2021.


via | msmps.gov.m

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.