Știri

Tarifele la serviciile de roaming cu România se vor reduce

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern pentru iniţierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.
 
Acordul este un tratat interguvernamental bilateral ce are drept scop crearea condițiilor necesare pentru ca tarifele pentru serviciile de roaming (apelurile de voce efectuate și primite, mesaje SMS expediate și primite, date mobile consumate) achitate de utilizatorii ce călătoresc între cele două state, precum și tarifele pentru apeluri internaționale ordinare între cele două state, să fie reduse.

Astfel, se preconizează că pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, iar apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu vot fi taxate. Totodată, pentru serviciul Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

 
Acordul se va încheia pe o perioadă inițială de 5 ani, urmând să intre în vigoare la data primirii, prin canale diplomatice, a ultimei notificări scrise prin care Părțile se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului și poate fi prelungit pentru perioade succesive a câte 3 ani.
 
După cum a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Andrei Spînu, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, pentru apelurile primite în roaming în România din RM nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele se vor diminua de cel puțin 5 ori.
 
Conform notei informative a proiectului, România reprezintă principala țară în care utilizatorii moldoveni consumă servicii de roaming, aproximativ dublu depășind în această privință volumul de roaming în Ucraina, cea de a doua după importanță destinație pentru servicii de roaming. Totodată, în rețelele din România, de către utilizatorii din Republica Moldova sunt consumate aproximativ jumătate din toate serviciile de roaming consumate în cadrul călătoriilor în Uniunea Europeană.
HG nr.64/2022 a fost publicată astăzi, 11 februarie, în MO.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

704 vizualizări

Data publicării:

11 Februarie /2022 07:56

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

roaming | Moldova | România | Hotarire de Guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon