26
05 2022
204

Termenul de valabilitate la importul produselor alimentare poate fi diferențiat

Importul de produse alimentare cu termenul de valabilitate de până la 90 de zile, în cazul în care a rămas mai puțin de 1/3 din termenul stabilit de producător, ar putea fi interzis.  Totodată, pentru alte produse alimentare ar putea fi interzis importul în cazul în care au rămas mai puțin de 60 de zile până la expirarea termenului de valabilitate al acestora.

 

Comisiile parlamentare au examinat în cadrul ședințelor de ieri, 25 mai, proiectul de lege ce prevede modificarea Legii nr.306/2018 privind siguranța alimentelor.  La momentul de față art. 21 (alin.4) din această lege interzice importul tuturor produselor alimentare în cazul în care a rămas mai puțin de 1/2 din termenul de valabilitate a acestora stabilit de producător.

 

Autorii consideră că implementarea acestui proiect va elimina barierele administrative la importul produselor alimentare în RM, dat fiind faptul că agenții economici întâmpină dificultăți la importul produselor cu valabilitatea mai mare de 90 de zile.

 

Conform notei informative, în perioada 2018 – 2020 nu au fost constatate cazuri de retur a mărfii din cauza încălcării prevederilor art. 21 al Legii nr. 306/2018. Însă, din cauza modificărilor operate prin Legea nr. 24/2020, fiind uniformizat termenul de valabilitate, pe parcursul anului 2021 au fost înregistrate 4 cazuri de retur a mărfii, iar doar în primele 2 luni ale anului curent – deja 3 cazuri.

Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.