Știri

Uniformizarea cotelor de impozitare în anul 2021

Finalitățile urmărite prin adoptarea proiectului de lege privind modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pentru anul 2021) sunt:
  • o legislație fiscală și vamală favorabilă dezvoltării economice;
  • consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice;
  • susținerea mediului de afaceri,
se spune în nota informativă a proiectului.
 
Pe lângă măsurile propuse pentru diminuarea numerarului în economie, autorii proiectului vin cu propunerea de uniformizare a cotelor de impozitare a veniturilor.

 

Astfel, este preconizată alinierea unor cote de impozitare a veniturilor la nivelul cotei generale de 12%. Promovarea măsurilor de uniformizare a cotelor de impozitare a veniturilor reprezintă o necesitate care rezidă din faptul că actualul sistem de impozitare a veniturilor în Republica Moldova este caracterizat prin cote de impozitare fragmentare (12%, 10%, 7%, 6%, 5%, etc.).

O uniformizare a cotelor de impozitare a veniturilor ar însemna simplificarea procesului de administrare fiscală prin lipsa obligației de depunere a declarației fiscale, precum și asigurarea echității fiscale pe orizontală prin impozitarea veniturilor la aceeași cotă, fapt ce va determina aplicarea unui tratament fiscal egal pentru acei contribuabili cu situații similare.

Concomitent, pentru a asigura atractivitatea investițională a economiei naționale, cota de impozitare a veniturilor din dividende se propune a fi menținută la nivelul de 6%, ceea ce va reprezenta 50% din cota standard.

De asemenea, cu 50% din cota standard (6%) urmează a fi impozitate veniturile obținute de persoanele fizice și achiziționeri de la vânzarea producției agricole.

 

Uniformizarea cotelor de impozitare pentru anul 2021

Totodată, este preconizată revizuirea condițiilor de înregistrare a contractelor privind darea în locațiune a proprietății imobiliare de la persoane fizice la persoane fizice, precum și termenul de achitare a obligației (actualmente se achită în avans, se propune până la data de 25 a lunii).

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

4130 vizualizări

Data publicării:

24 Noiembrie /2020 08:55

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

politica fiscală | proiect de lege | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon