20
03 2017
254

Vinul – produs alimentar

Parlamentul a votat un proiect de lege ce are drept scop concretizarea şi armonizarea unor noţiuni de ţin de vinuri, producţie alcoolică şi băuturi alcoolice, precum şi perfecţionarea prevederilor legale referitor la licenţierea şi publicitatea unor categorii de produse vitivinicole.

Astfel, potrivit documentului, vinul va fi considerat un produs alimentar şi se va clasifica, ca în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, după origine şi anume:

  • vin cu/şi fără origine protejată
  • vin cu/şi fără indicaţie geografică protejată
  • vin cu/şi fără denumire de soi.

Producţia alcoolică, conform documentului, este producţia alimentară, destinată consumului uman, având concentraţia de alcool etilic mai mare de 1,5% în volum.

În acelaşi timp, băutura alcoolică este producţia alcoolică, destinată consumului uman, având caracteristici organoleptice specifice şi concentraţia alcoolică de minimum 15% în volum, fabricată fie din distiliat de origine agricolă sau din alcool etilic de origine agricolă, rectificat sau prin cupajarea lor cu sau fără diferite adaosuri.

Proiectul mai prevede completarea Legii cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice, cu o derogare de la restricţiile de comercializarea producţiei alcoolice prin reţeaua de comerţ cu ridicata pentru unele categorii de produse vitivinicole, cum ar fi – vinul, produsele obţinute pe bază de must şi produselor vitivinicole aromatizate, care se argumentează prin faptul că acestea nu sunt băuturi alcoolice.

Implementarea prevederilor proiectului nu necesită mijloace financiare suplimentare şi va crea premise pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului vitivinicol.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.