Știri

Formularul DIC: Instrucțiunea cu privire la modul de completare va fi ajustată

Instrucțiunea cu privire la modul de completare a formularului Deciziei privind inițierea controlului (formularului DIC) va fi ajustată. În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat propune pentru consultări publice proiectul Ordinului de modificare a Ordinului Directorului SFS privind aprobarea formularului Deciziei privind inițierea controlului și a Instrucțiunii cu privire la modul de completare a formularului Deciziei privind inițierea controlului (DIC) nr. 245/2019.

 

Astfel, conform proiectului, în cazul în care se cunoaște contribuabilul la care urmează a fi efectuat controlul, în formularul DIC se completează doar lit. a) – ce vizează Codul fiscal și denumirea completă, iar   lit. b) ce se referă la adresa la care se preconizează efectuarea controlului și/sau genul de activitate supus controlului nu se completează/tipărește.

 

În cazul în care acțiunile de control vizează verificarea nivelului de conformare a contribuabililor dintr-un segment apreciat cu risc înalt de neconformare, inclusiv prin practicarea ilicită a activității de întreprinzător, acțiunile de control sunt orientate spre verificare unei zone geografice anumite (stradă, piață, centru comercial, traseu de transport). Respectiv, la delegarea funcționarilor fiscali pentru efectuarea verificărilor operative în municipii/orașe, raioane, străzi (stradele), piețe, centre comerciale, trasee, se completează doar poziția de la lit. b) ,,Adresa la care se preconizează efectuarea controlului și/sau genul de activitate supus controlului” în care se va indica adresa la care se preconizează a fi efectuate aceste verificări (denumirea și numărul străzii, pieței, localitatea) și/sau genul de activitate care urmează a fi supus controlului, iar poziția ,,Codul fiscal și denumirea completă a contribuabilului, numele, prenumele persoanei fizice supuse controlului” nu se completează. Astfel, în acest caz lit. a) nu se completează/tipărește.

 

Totodată, se propune completarea pct. 4 din Instrucțiune, ce ține de Planificarea controlului, precum și la pct. 5 Temeiul de inițiere a controlului, iar la pct. 8, la alin. 2 textul ,,Alte obligații” se indică în cazul în care se efectuează verificări parțiale, verificări operative și/sau faptice efectuate inopinat, verificări prin contrapunere.

 

Proiectul poate fi consultat aici până la data de 14 februarie. Noile prevederi ar putea fi puse în aplicare din 1 martie 2024.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

315 vizualizări

Data publicării:

12 Februarie /2024 13:47

Domeniu:

Noutăți fiscale

Etichete:

servicii.fisc.md | completare | Instrucţiune

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon