Practica fiscală

icon Impozitarea veniturilor agentului economic obținute ca urmare a efectuării tranzacțiilor cu fondatorii întreprinderilor și alte persoane interdependente

Ca urmare a modificărilor efectuate în Codul fiscal (CF) prin prisma Legii nr. 356/2022 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2023), conform art. 21 alin. (6) din CF, veniturile contribuabililor care desfăşoară activitate de întreprinzător obţinute din tranzacţiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente efectuate la preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă.   1.Prevederile art. 21 alin. (6) din Codul fisc...

author icon

Corina Alexa

author icon

Iulia Melnic

Monitorul fiscal FISC.md nr.4 (81) 2023


Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 599 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

799 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

159 MDL

Comandă acum

2147 vizualizări

Data publicării:

16 Iunie /2023 08:00

Catalogul tematic

Impozitul pe venit

Etichete:

tranzacţiile | fondatori | Impozitul pe venit

3 comentarii

Rata Olga

14 August /2023 10:52

Buna ziua, Dar cum vedeti aplicarea Prevederilor art. 21 alin. (6) din Codul fiscal la imprumurile fara dobanda acordate de catre fondatori sau alte persoane interdependente ?

Svetlana Slobodeanu

16 Iunie /2023 13:26

Imi permit sa fac urmatoarele obiectii la articol: 1) art. 24 alin. (8) CF stabileste foarte clar si univoc cum se stabileste pierderea din tranzactiile cu persoanele interdependente: cont 711 - cont 611, asa cum sunt constatate in contabilitatea financiara (fara estimare la pretul de piata a venitului). Este eronata interpretarea autorilor prin extinderea unei norme foarte clare la acest aspect. Desi este salutabila intentia de a judeca in folosul contribuabilului... 2) Cu privire la ultimul aspect abordat - daca pretul de piata include sau nu TVA. Nu este clar de ce autorii cauta raspuns prin SNC Venituri. Or, de exemplu, Legea 231/2010 spune foarte clar ca preţ de vânzare este preţ final al unei unităţi de produs sau al unei cantităţi din produs, incluzând TVA şi toate celelalte taxe. Urmand abordarea autorilor, cum urmeaza sa procedeze neplatitorii de TVA sau cei care efectueaza livrari scutite fara drept de deducere, sau de ce, in opinia autorilor, se exclude doar TVA si se lasa alte impozite indirecte (accize, in particular)?.. Notiunea de pret de piata trebuie abordata cu mare grija sub aspect fiscal.

Marina Caldare

16 Iunie /2023 14:00

icon

Svetlana Slobodeanu

Vă mulțumim pentru comentariul DVS!

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon