Știri

În anul 2022 organele cu funcții de control au efectuat mai puține controale

Pe parcursul anului precedent organele cu funcții de control au efectuat în total 43 610 controale, în scădere cu 6,43% față de anul 2021 și cu circa 16,23 % comparativ cu anul 2020, conform Raportului privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător pentru anul 2022, aprobat de Guvern în ședința din 19 aprilie curent.

 

Astfel, din totalul controalelor efectuate în anul precedent, 61 % sunt controale inopinate, iar 39 % controale planificate.

 

Potrivit Raportului, reducerea semnificativă a numărului controalelor se datorează consolidării cadrului juridic și instituțional în domeniul efectuării controlului de stat asupra activității de întreprinzător. Un alt factor în acest sens ar fi urmărirea scopului de a spori eficiența activității organelor de control și a micșora constant presiunea asupra mediului de afaceri, precum și implementarea sistemului de analiză a riscurilor în baza criteriilor de risc.

 

Analiza datelor pentru fiecare organ de control arată că numărul maxim al controalelor efectuate în perioada anului 2022 revine Serviciului Fiscal de Stat – 16059 controale, fiind urmat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – 13421 controale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică – 5581 controale. Numărul cel mai mic de controale efectuate în anul 2022 revine Serviciului Vamal – 42 controale, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației – câte 46 de controale. Nu au efectuat nici un control Agenția Navală, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței.

 

Cu referire la statutul contestațiilor depuse de persoanele supuse controlului în adresa Consiliilor de soluționare a disputelor din cadrul organelor de control, pe parcursul anului 2022 au fost examinate 65 de contestații, iar 74 % din contestații au fost admise, ceea ce denotă o activitate mai eficientă a consiliilor disputelor.

 

Datele din Raport mai relevă că Serviciul Fiscal de Stat a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 7,1 mil.lei, iar Serviciul Vamal a stabilit obligații vamale recalculate în sumă de 70,8 mil.lei.

 

 

Organele de control au aprobat Planul anual de acțiuni la nivel de organ de control pentru anul 2022 conform prevederilor pct. 10 din Metodologia de stabilire a obiectivelor și indicatorilor de performanță a organelor de control de stat asupra activității de întreprinzător.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

555 vizualizări

Data publicării:

19 Aprilie /2023 10:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

activitate de intreprinzator | control de stat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon