Știri
În Moldova vor fi create camere agricole
Asigurarea dezvoltării unui sistem instituțional agricol eficient și pertinent realizării priorităților de dezvoltare a sectorului agricol și a mediului rural; susținerea dezvoltării comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, inovațiilor și bunelor practici în procesele agricole, sunt obiectivele de bază a legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, proiectul căreia a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali se stat.
Cameră agricolă, conform proiectului, va fi asociație nonprofit, apolitică, cu statut de persoană juridică, creată de fermieri cu scopul de a le reprezenta și proteja interesele în dialogul cu autoritățile publice, în procesul de luare a deciziilor pe marginea politicii de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și de a intensifica cooperarea intersectorială.
Camerele agricole vor fi organizații cu caracter consultativ obligatoriu în domeniul lor de activitate, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul și parteneriatul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniului agricol, precum şi dintre celelalte autorități şi instituții ale administrației publice centrale şi locale, pe domeniile lor de competentă.
Printre sarcinile de bază ale camerelor agricole vor fi susținerea și contribuirea la bunăstarea fermierilor, apărând interesele acestora, ținând cont de diversitatea activităților agricole, dimensiunea exploatațiilor agricole, amplasarea geografică; facilitarea comunicării și colaborării între fermieri, creând o platformă pentru schimbul de experiență și bune practici; dezvoltarea capacităților fermierilor, ajutându-i să-și îmbunătățească abilitățile și competențele pentru a face față provocărilor din sector și de a crește capacitatea acestora de absorbție a fondurilor disponibile în acest sens etc.
Conform proiectului, camerele agricole se vor constitui în două nivele, fiind structurate în camere regionale, organizate în cadrul teritoriilor identificate în baza localităților din mediul rural, învecinate geografic și coezive din punct de vedere al activităților agricole desfășurate pe aceste teritorii și Camera Agricolă Națională, constituită de camerele agricole regionale. Se propune crearea a 10 camere agricole regionale și anume, în Chișinău, Bălți, Hâncești, Florești, Edineț, Orhei, Ungheni, Cahul, Căușeni și Comrat.
Membri ai camerelor agricole regionale vor fi fermierii, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, care practică activitate de întreprinzător și desfășoară activitate agricolă pe teritoriul RM și au domiciliu/sediu în aria de activitate a camerei respective.
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizației de membru al camerelor; serviciilor de consultanță și/sau asistență prestate contra cost; veniturilor obținute din serviciile prestate non-membrilor camerelor agricole; subvențiilor de stat; donațiilor și/sau sponsorizărilor, inclusiv a partenerilor de dezvoltare; beneficiului realizat de societățile comerciale înființate de camerele agricole. Mărimea și modalitatea de calculare a cotizației anuale de membru urmează a fi stabilită de Guvern.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
987 vizualizări
Data publicării:
08 Noiembrie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți | Agricultura
Etichete:
Agricultură
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.