Știri

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar va fi modificată

Pentru personalul medical, inclusiv care deține funcții publice cu statut special, din instituțiile medicale, din Centrul de Medicină Legală și din instituțiile de asistență socială, sporul cu caracter specific va fi majorat cu 15% și va constitui 75% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de acest spor.

 

Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul de modificare a Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, ce are ca scop creșterea nivelului salarial pentru unele categorii de angajați din sectorul bugetar.

 

Astfel, pe lângă majorarea sporului pentru personalul medical, proiectul mai prevede și majorarea nivelului salarial al funcțiilor de expert judiciar (medic) de toate categoriile din cadrul Centrului de Medicină Legală, cu 12 clase de salarizare succesive, în scopul asigurării unui nivel salarial corespunzător responsabilității și sarcinilor funcției deținute.

 

De asemenea, proiectul prevede majorarea claselor de salarizare pentru corpul de soldați și sergenți și corpul de ofițeri inferiori, precum și stabilirea unei majorări cu 7 clase, în mărime egală pentru toți militarii detașați în contingentul Forțelor de menținere a păcii. Modificarea respectivă presupune majorarea claselor de salarizare pentru toți militarii aflați în contingent cu 7 clase și nu diferențiat, pe categorii (de la 1-7 clase) cum se practică în prezent.

 

O altă categorie de bugetari pentru care se propune creșterea salariului sunt angajații cu funcții de conducere și de execuție din instituțiile de cultură și tineret din cadrul teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice în care Ministerul Culturii are calitatea de fondator. Pentru ei se propune majorarea valorii de referință de la 1900 lei la 2000 lei.

 

Se propune ca prevederile menționate să fie aplicate începând cu 1 octombrie curent.

 

Proiectul implică costuri financiare în mărime de circa 16 621,5 mii lei pentru anul 2023 (cu aplicare de la 01.10.2023) și respectiv 146 323,4 mii lei – impact anual. În acest sens, în nota proiectului se menționeză că mijloace financiare în mărime de circa 7 762,7 mii lei necesare pentru majorarea salariului corpului de soldați și sergenți pentru anul curent, vor fi acoperite din contul economiilor formate la capitolul cheltuieli de personal al Ministerului Apărării.

 

Amintim că pentru consultări publice a fost prezentat și proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

829 vizualizări

Data publicării:

29 Septembrie /2023 08:01

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

sistemul bugetar | sistemul de salarizare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon