Știri

Măsuri de protecție socială și eficiență energetică pentru consumatorii vulnerabili

Ministerul Energeticii a elaborat Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de Vouchere pentru Electrocasnice  (Programul de Vouchere) și Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră (Program de modernizare), proiectele cărora au fost incluse pe ordinea de zi a ultimei ședințe a secretarilor generali de stat.

 

De menționat Programul de Vouchere și Programul de modernizare va fi implementat de către PNUD Moldova (Implementator), în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană. În cadrul implementatorul va sprijini Guvernul RM pe așa dimensiuni ca gestionarea crizei energetice actuale și a sărăciei energetice și abordarea elementelor sistemice prioritare din sectorul energetic pentru a face față unei potențiale crize energetice viitoare.

 

Finalitatea urmărită prin Programul de Vouchere este de a eficientiza consumul de energie (reducerea cuantumului facturilor la energie), prin stimularea și creșterea accesibilității consumatorilor vulnerabili la aparate electrocasnice ce au un consum mai redus de energie în comparație cu cele deținute. Programul constă în oferirea unor vouchere consumatorilor vulnerabil (suport financiar) ce acoperă prețul de achiziție a aparatelor electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic. 

 

Conform proiectului, mărimea contribuției de eficiență energetică ale beneficiarului va constitui 20% din prețul, fără TVA, a aparatului electrocasnic achiziționat de către beneficiar în cadrul Programului de Vouchere. Achitarea contribuției se va efectua de către beneficiar în conformitate cu ordinul Ministerului Finanțelor cu privire la modul de achitare şi evidență a plăților la bugetul public național prin sistemul trezorerial al MF, prin intermediul platformei electronice guvernamentale Mpay.

 

Se estimează că cel puțin 30 de mii de familii vulnerabile din punct de vedere energetic vor reduce facturile la energie datorită Programului de Vouchere destinat gospodăriilor casnice (trecerea la aparate electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic). Totodată, implementarea Programului va asigura și atingerea obiectivelor de mediu prin faptul că utilizarea Voucherului va fi condiționată de prezentarea de către beneficiar și, respectiv, colectarea de către comercianți, a unui aparat electrocasnic vechi din aceiași categorie.

 

La rândul său, obiectul Programului de modernizare constituie modernizarea sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră ceea ce va spori eficiența energetică a blocurilor de locuit. Astfel, în cadrul Programului se va finanța proiectarea, achiziționarea, montarea și punerea în funcțiune a punctelor termice individuale; coloanelor de distribuție a energiei termice pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră; cutiilor de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră; contoarelor de energie termică și apă caldă menajeră per fiecare apartament; conductelor de distribuție pe orizontală a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră per fiecare apartament; conductelor sistemelor de încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră din fiecare apartament.

 

Și în cazul acestui Program contribuția asociațiilor de locatari va constitui 20% din suma investițiilor efectuate de către Implementator în conformitate cu Acordul încheiat între Implementator, Furnizor și Asociația de locatari. Contribuția va putea fi achitată de către asociație, în rate sau în sumă unică. Termenul maxim de achitare a contribuției nu va putea depăși 2 ani de la finalizarea investiției.

 

Aprobarea proiectelor, în afirmația autorilor, va asigura suplimentarea bugetului Agenției pentru Eficiență Energetică și, respectiv, finanțarea Programelor de eficiență energetică, cu 14 mil. lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

517 vizualizări

Data publicării:

06 Iunie /2023 09:11

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

socialmente vulnerabili | protectie sociala | asigurarea securităţii energetice a ţării

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon