Știri

Modificări în Codul fiscal: deduceri și noi surse de venit neimpozabile

Compensarea cheltuielilor pentru funcționarii publici, persoanele cu funcții de demnitate publică precum și pentru lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici care activează în instituțiile medico-sanitare publice, care își exercită atribuțiile de serviciu într-o altă localitate decât cea în care își au domiciliu, pentru transportul tur-retur, dar și pentru închirierea spațiului locativ, va constitui sursă de venit neimpozabilă.

 

Cu această prevedere a fost completat Codul fiscal, art.20 (surse de venit neimpozabile), prin Legea nr. 187 din 10 iulie 2025, publicată în Monitorul Oficial din 18 iulie curent.

 

 

De asemenea, se precizează că sunt permise la deducere plățile suportate de angajator, în mărime ce nu depășește valoarea de 2500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului, pentru organizarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor sau plățile efectuate, în folosul salariatului, în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani. Prevederile menționate intră în vigoare la data publicării.

 

Totodată, a fost instituit dreptul la deducere a compensațiilor achitate salariaților pentru vizitarea structurilor de primire turistice rurale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și prin intermediul tichetelor de vacanță. Limita acestora va fi plafonată în cuantumul de 50 % din salariul mediu lunar pentru economie. Odată cu extinderea spectrului cheltuielilor deductibile, angajatorul are dreptul, în cadrul companiei, să acorde atât abonamente pentru utilizarea facilităților sportive, cât și să compenseze cheltuielile de vizitare a structurilor de primire turistică rurală. La deducerea cheltuielilor respective în scopuri fiscale, angajatorul urmează să aleagă să deducă doar un singur tip de cheltuieli suportate în raport cu un salariat sau să deducă ambele tipuri de cheltuieli aferent abonamentelor sportive și vizitarea structurilor de primire turistică cu condiția încadrării acestor cheltuieli cumulative în plafonul deductibil stabilit în cuantum ce nu va depăși 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat.

 

O altă modificare se referă la determinarea  cuantumului venitului anual impozabil pentru stabilirea dreptului la scutirea personală. Astfel, la  determinarea plafonului 360 mii lei pentru aplicarea scutirii personale,  persoana fizică rezidentă trebuie să ține cont de veniturile rezultate din desfășurarea activității independente și din activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal (cap. 102 și 103, titlul II CF).

 

Aceste prevederi se vor aplica din 1 ianuarie 2026.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1937 vizualizări

Data publicării:

23 Iulie /2025 07:59

Catalogul tematic

Persoana fizică | Noutăți fiscale | Impozitul pe venit

Etichete:

persoana fizică | cheltuieli deductibile | impozit pe venit retinut la sursa de plata

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon